Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τα κακοποιημένα παιδιά στη χώρα μας. Μόλις, μέσα στους πρώτους 10 μήνες του 2021, υπήρξαν τουλάχιστον 2.459 παιδικές κακοποιήσεις που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και εκφοβισμό.

Μάλιστα, το «Χαμόγελο του Παιδιού», μόνο το πρώτο 10μηνο του έτους κλήθηκε να αντιμετωπίσει 2.459 περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, ενώ παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε 5.066 παιδιά και ενήλικες για προβλήματα που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και εκφοβισμό.

«Μόνο στο ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ από 1.800 αναφορές για κακοποίηση, μόνο τα 30 ήταν σεξουαλική κακοποίηση. Άρα βλέπετε ότι μένει μυστικό. Μένει μυστικό καλά κρυμμένο σε κάποια δωμάτια του σπιτιού», τόνισε ο Κώστας Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Οι ειδικού κάνουν λόγο, για «βουβά» εγκλήματα, που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.

«Σίγουρα η οικογενειακή κατάσταση, σίγουρα η πανδημία που μας έχει κλείσει μέσα στα σπίτια, έχει δημιουργήσει τη χύτρα η οποία έχει κάνει το μπαμ και έχει βγει η βία που μπορεί να υπάρχει από κάτω», είπε η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Πενταετές εθνικό σχέδιο που θα στηρίζεται σε 11 άξονες για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά, περιλαμβάνει:

– εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων

 – ορισμό ρόλων των εμπλεκόμενων φορέων

 – αρχείο καταγραφής κακοποίησης παιδιών

 – καθιέρωση υποχρέωσης όλων των φορέων να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας.

Ο εξάχρονος Άρθουρ στη Βρετανία

Βέβαια, αυτά τα περιστατικά δυστυχώς σημειώνονται και σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, σε ένα βίντεο ντοκουμέντο παρουσιάζεται με σπαρακτική φωνή, ο Άρθουρ, ένα εξάχρονο αγοράκι στη Βρετανία να κλαίει γοερά.

Η μητριά του και ο πατέρας του το βασάνιζαν σωματικά και ψυχολογικά επί μήνες, πριν το άτυχο παιδάκι καταλήξει από εγκεφαλική βλάβη. Λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή ο Άρθουρ, το βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος, συγκλονίζει.

«Κανείς δε μ’ αγαπάει, κανείς δε θα με ταΐσει», ακούγεται να λέει το σκελετωμένο παιδί.