Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά την αποχώρηση του Άρη Σερβετάλη από την παράσταση «Ρινόκερος», λόγω των νέων μέτρων κατά του κοροναϊού.

 Τις τελευταίες ώρες, πλήθος επωνύμων έχει τοποθετηθεί δημοσίως για την απόφαση του Αρη Σερβετάλη να αποχωρήσει από την παράσταση, γιατί δεν ήθελε να παίζει μόνο για ανεμβολίαστους.

 Κάποιοι είναι κατά του γνωστού ηθοποιού, όπως η Φαίη Κοκκινοπούλου και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ενώ άλλοι υπέρ του, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος.

 Ανάμεσα σε όσους έχουν τοποθετηθεί εκφράζοντας τη γνώμη τους είναι και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος το πρωί της Τρίτης έκανε μια σχετική ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας πως «η βλακεία σκοτώνει», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποκλείεται «να πιστεύουν πράγματι ότι ο διαχωρισμός σε ανεμβολίαστους κι εμβολιασμένους συνιστά παραβίαση ενός αναφαίρετου συνταγματικού δικαιώματος».

 Ακολουθεί η ανάρτηση στο Facebook:

 «Η βλακεία σκοτώνει

 Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς την έχουν δει ο Άρης Σερβετάλης και οι λοιποί σελεμπριτάδες, wannabe σελεμπριτάδες ή κατά φαντασίαν σελεμπριτάδες, ας όψεται η "απενοχοποίηση των ηλιθίων" (κατά τον Ουμπέρτο Έκο) στα social media που τους κατέστησε "πρώτες μούρες". Δεν αποκλείεται οι πιο ηλίθιοι από αυτούς (διότι και η ηλιθιότητα έχει διαβαθμίσεις) να πιστεύουν πράγματι ότι ο διαχωρισμός σε ανεμβολίαστους κι εμβολιασμένους συνιστά παραβίαση ενός αναφαίρετου συνταγματικού δικαιώματος.


Πάντως, με το χέρι στην καρδιά, τους πιο πολλούς δεν τους κόβω για τόσο ηλίθιους, μάλλον για διαχειριστές ηλιθίων τους κόβω, αδίστακτους και ως εκ τούτου πιο επικίνδυνους. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Στον "Άνδρα με κόκκινο μανδύα" (2019) ο Τζούλιαν Μπαρνς αναφέρεται στην εκπληκτική περίπτωση του πρωτοπόρου χειρουργού Σαμιέλ Ζαν Πότσι, θεωρούμενου ως Πατέρα της Γαλλικής Γυναικολογίας, και με πόση περιφρόνηση, μεταξύ άλλων, τον αντιμετώπισαν οι συνάδελφοί του, όταν πρότεινε την υποχρεωτική χρήση μασκών και αποστειρωμένων γαντιών κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων.

Σήμερα αποτελεί κοινό τόπο στα χειρουργεία, όμως προς τα τέλη του 19ου αιώνα έπρεπε να δώσει μάχη για να τους πείσει. Οι σύγχρονοι διαχειριστές ηλιθίων δεν έχουν καν το ελαφρυντικό της άγνοιας που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι προπάτορές τους.

Μόλις χτες, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, σε μια απέλπιδα απόπειρα να φιλοτιμήσει τους αντιεμβολιαστές παπάδες στην Ευρυτανία (το νομό, καθώς διαβάζω, με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα), τους προκάλεσε "να πάνε σε μια εκκλησία και να πιάσουν ένα [γυμνό] καλώδιο με ρεύμα για να δούμε εάν μπορούν να σωθούν με τη βλακεία που κουβαλάνε". ΗΛΙΘΙΟΙ, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, το γράφω με κεφαλαία, βάζω και λαμπιόνια. Δεν πειράζει, ας μην σας πείσουμε διαφορετικά ότι κινδυνεύετε, καλύτερα ζωντανοί και ηλίθιοι παρά γνωστικοί και πεθαμένοι. Την αγάπη μου».