Να οδηγήσει την κοινωνία σε ανοιχτά Χριστούγεννα, δηλαδή χωρίς την επιβολή γενικού lockdown, με το ισχύον μείγμα μέτρων είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του

Στη γραμμή Μητσοτάκη ότι η «χώρα δεν ξανακλείνει» με οριζόντιες καθολικές απαγορεύσεις έσπευσαν να ταχθούν και πέντε κυβερνητικά στελέχη (Πλεύρης, Βορίδης, Γεωργιάδης, Σκυλακάκης και Οικονόμου) με δηλώσεις τους μέσα σε λίγες ώρες την Τρίτη.

Κρίσιμοι δείκτες που θα δείξουν τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον είναι η στάση των μη εμβολιασμένων και των πολιτών άνω των 60 ετών για τις επόμενες 30 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Υπό τον φόβο δυσάρεστων ανατροπών καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, το Μαξίμου δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις… σε δόσεις, δηλαδή ανά εβδομάδα και με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Ο Δεκέμβριος προβληματίζει και για έναν επιπλέον λόγο. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο το ποίμνιο που προσέρχεται για εκκλησιασμό, στην πλειονότητα του να αποτελείται από συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Μια ευάλωτη ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, που κινδυνεύει σοβαρά από τυχόν διασπορά του ιού στους ναούς.



Προβληματίζει η δυσχέρεια ελέγχου στις εκκλησίες

Η δυσκολία στον έλεγχο των rapid test των πιστών για την είσοδο τους στην εκκλησία, προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι αδυνατεί να ελέγχει τα σχετικά έγγραφα, το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μπορεί εξαρχής η κυβέρνηση να είχε ανακοινώσει ότι στον έλεγχο των πιστών θα μετέχει και η πολιτεία, όμως τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, έχουν επιφορτιστεί με δειγματοληπτικούς και μόνο ελέγχους, σε περιορισμένο αριθμό εκκλησιών.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, έλεγχοι δεν μπορούν να γίνουν στο εσωτερικό των ναών, όπως γίνεται π.χ. στα καταστήματα και για αυτό τον λόγο κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι είναι επιτακτική η συμβολή της εκκλησίας. Ακόμη και με την επιστράτευση εθελοντών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι παραδοσιακά η εκκλησία διαθέτει τέτοιους μηχανισμούς.



«Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις λειτουργίες με τεστ. Και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τρόπο που θα κρίνει αποτελεσματικό και η πολιτεία με τα όργανα της θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις. Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, κι ενώ η αρχική ΚΥΑ προ ημερών για τα μέτρα, προέβλεπε πρόστιμο και στον πιστό αλλά και στον υπεύθυνο του ναού ή τον ιερέα, χθες, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο (300 ευρώ) θα επιβάλλεται μόνο στους πιστούς, με το επιχείρημα ότι «ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού».




Οι 8 κρίσιμες ημέρες

Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην εφαρμογή και τα αποτελέσματα που θα έχουν τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα. Σε 8 ημέρες από σήμερα, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα τους, θα κριθεί το πως θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Η αξιολόγηση από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να γίνειτην 1η Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για το αν απαιτείται να σφίξει κι άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.