Αν και γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα του κοροναϊού, τα οποία τις τελευταίες ημέρες σημειώνουν ραγδαία άνοδο, δημιουργεί προβληματισμό το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στο Άγιο Όρος. Μάλιστα, το υψηλό ποσοστό εντοπίζεται την ίδια στιγμή που συλλήβδην οι επικεφαλής της εκκλησίας απευθύνουν εκκλήσεις για άμεσο εμβολιασμό.

Μοναχός που εκτελεί και χρέη γραμματέα στο «Περιβόλι της Παναγιάς» αναφέρει πως μόνο οι λαϊκοί που εργάζονται έχουν εμβολιαστεί περίπου στο σύνολο τους, ενώ από την άλλη, μόνο το 30% των μοναχών έχει ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολιασμού τους.

«Εδώ και λίγες μέρες τα κρούσματα δείχνουν να περιορίζονται, όμως μόνο το 30% των μοναχών έχει εμβολιαστεί. Στα νοσοκομείο έχουμε 4 πατέρες με τους δυο να είναι σε δύσκολη κατάσταση στη ΜΕΘ. Από τον Ιούνιο που άνοιξε τις πόρτες του Όρους για το κοινό, μετά την καραντίνα, δεν έχουμε κλείσει καθόλου».

Και συμπληρώνει πως «Η είσοδος των πιστών μέχρι και σήμερα γίνεται με τεστ στην Ουρανούπολη. Γίνονται rapid test και ανάλογα το αποτέλεσμα επιτρέπεται η είσοδος ή όχι. Δεν ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχουμε τέτοια οδηγία μόνο αρνητικό rapid test».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους εστιάζεται στα κελιά και τις σκήτες γιατί δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν οι μοναχοί.

«Στα μοναστήρια είναι πιο εύκολα τα πράγματα γιατί μόλις εντοπιστεί το κρούσμα απομονώνεται. Στα κελιά κανένας δεν ξέρει, γιατί ο μοναχός μπορεί να έχει κολλήσει κοροναϊό να μην το πει και να μαθευτεί όταν χειροτερέψει η κατάσταση του. Δυστυχώς όμως τότε έχουν νοσήσει κι όσοι βρίσκονται κοντά του».