Σε πλήρη εφαρμογή τίθενται από τις 6 το πρωί της Δευτέρας τα συμπληρωματικά μέτρα για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Παρόλο που το lockdown έχει επανέλθει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να περιορίσει ούτε και κατ’ ελάχιστον τις ελευθερίες που έχουν ανακτήσει οι υπεύθυνοι έναντι της κοινωνίας εμβολιασμένοι πολίτες.

Αντιθέτως παραμένει ανοικτό διαρκώς το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών στους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι άλλωστε ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί με την αρνητική στάση που επιμένουν να τηρούν έναντι των ιδίων και κυρίως έναντι της κοινωνίας ολόκληρης,

Βάσει του ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, τα έκτακτα μέτρα αφορούν το σύνολο της Επικράτειας και έχουν ισχύ για το διάστημα από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, με στόχο την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας για στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, εξειδίκευσαν τα νέα μέτρα σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, τα μέτρα στοχεύουν στο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή και να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η συμφωνία με την κοινωνία ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα.

«Το σύστημα υγείας παραμένει σταθερό, πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται αλλά αντέχει. Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα στο σκέλος της κάλυψης κενών και συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς και θα μπορέσει να ανταποκριθεί» είπε ο υπουργός Υγείας.

Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τροποποιείται το ωράριο καταστημάτων, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Τρεις κατηγορίες κλειστών χώρων

Οι κλειστοί χώροι θα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

α) χώρους που είναι προσβάσιμοι σε όλους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους και θεωρούνται πρώτης ανάγκης όπως τα φαρμακεία και οι χώροι προμήθειας τροφίμων.

β)χώρους με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης και είναι μόνο για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο, όπως το λιανεμπόριο, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας, όπου περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση και οι χώροι λατρείας.

γ)χώρους που αφορούν στη διασκέδαση. Στους κλειστούς χώρους η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτοί οι χώροι είναι μεταξύ άλλων τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία και τα γυμναστήρια.

Σε όλους τους ανήλικους, επειδή υπάρχει πληθυσμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα για self-test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Περισσότερες διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν από αύριο, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καταστήματα και σχολεία, ενώ υποχρεωτική παραμένει σε κάθε περίπτωση η χρήση μάσκας για όλους έδωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας χθες στον Σκάι.

«Αυτό που ισχύει για τη μάσκα είναι ότι στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συνωστισμός», υπενθύμισε κ. Πλεύρης, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας και στους χώρους λατρείας, αναφέροντας σχετικά πως «από τη στιγμή που έχει βγει και η εγκύκλιος από την Ιερά Συνόδου, θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τηρήσουν αυτό το μέτρο».

Με αυτά τα δεδομένα, σε τρία επίπεδα πρόσβασης αρθρώνονται τα συμπληρωματικά μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από αύριο στις 6 το πρωί και εκπνέουν τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.



Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κοροναϊό τους τελευταίους έξι μήνες:

· στα κέντρα διασκέδασης,

· στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα θέατρα,

· στους κινηματογράφους,

· στα μουσεία,

· στις εκθέσεις,

· στα συνέδρια,

· στα γυμναστήρια

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

· στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,

· στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα κομμωτήρια,

· στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασιας

· στην εκπαίδευση

· στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

· στους χώρους λατρείας



Πρόσβαση για παιδιά:

· Από 0 – 4 ετών: Πρόσβαση παντού χωρίς έλεγχο

· Από 4-17 ετών: Πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Ελεύθερη πρόσβαση (χωρίς έλεγχο):

· στα supermarkets,

· στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες)

· στα φαρμακεία

Αλλά, με μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 άτομο/9τ.μ.

Παράλληλα, στα μέτρα που ισχύουν για όλους, εντάσσονται:

· η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (και στους χώρους εργασίας) και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

· Απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των ατόμων (1 άτομο/2τ.μ.μ) σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους & νοσήσαντες), είτε σε μικτούς.

Κυλιόμενο ωράριο

Επιπρόσθετα, με κυλιόμενο ωράριο θα λειτουργούν από αύριο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ιδίως τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί και θα εξελίσσεται σε 5 τμήματα, ώστε να καλύπτεται ισομερώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους.

Αλλαγές θα υπάρξουν από αύριο και στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα αστικά κέντρα (όπως λχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα), τα οποία θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Από την τροποποίηση ωραρίου εξαιρούνται: τα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Δημόσιες υπηρεσίες

Στα νέα μέτρα προσαρμόζεται και ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ως εξής:

Τηλεργασία: Ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Εξυπηρέτηση Κοινού: κατά προτίμηση (αλλά όχι αποκλειστικά), κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται με:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης

· ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

· δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.

Εξαιρέσεις: Απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής, όπως αυτόφωρα.

Συλλογικά όργανα: Συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως 7 ατόμων.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό.

Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Είσοδος χωρίς ραντεβού:

· Τράπεζες

· επιχειρήσεις ταχυμεταφορών,

· ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ),

· ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.

Είσοδος σε Τράπεζες με:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.

Δικαιοσύνη

Ως προς την επίσκεψη σε: Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, και στα κατά τόπους γραφεία για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», προβλέπεται ότι κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test) ή

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.

Παρουσία μέχρι 15 ατόμων στην αίθουσα για:

· Δικαστήρια

· Εισαγγελίες

· Στρατιωτικά Δικαστήρια.

Υγεία:

Ειδικά για τις δομές υγείας, δηλαδή: Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης προβλέπονται τα εξής:

Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.

Συνοδεία ασθενή σε Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δημόσια και ιδιωτικά ιατρεία:

· Πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο: Ελεύθερη πρόσβαση.

· Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες: Εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) εντός 48 ώρες πριν.

Συνοδεία ασθενή στις υπόλοιπες δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές:

· Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί: Εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) εντός 48 ώρες πριν.

· Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί: Είσοδος ΜΟΝΟ με εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ώρες πριν.

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR, ενώ εξαιρούνται οι συνοδοί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τι θα ισχύει για τους ασθενείς:

· Για απλή εξέταση σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας, δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.

· Για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test).

· Εξαιρούνται οι ασθενείς που προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.

Για τους υγειονομικούς σε αναστολή που νόσησαν:

· Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.

· Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου σε δημόσια δομή υγείας.

· Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.



Εκπαίδευση:

· Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία με τα υφιστάμενα μέτρα, όλων των σχολικών μονάδων:

· νηπιαγωγείων,

· δημοτικών,

· ολοήμερων σχολείων,

· γυμνασίων και

· λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Δια ζώσης πραγματοποιούνται στα ΑΕΙ, με την τήρηση μέτρων πρόληψης:

· η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής),

· η διενέργεια σεμιναρίων,

· η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών,

· οι εργαστηριακές ασκήσεις,

· οι κλινικές ασκήσεις και

· η πρακτική εξάσκηση φοιτητών

Μαθήματα με φυσική παρουσία και την τήρηση μέτρων πρόληψης θα συνεχίσουν να γίνονται σε:

· δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης,

· Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ),

· Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.),

· Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

Δια ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας, ενώ προβλέπεται:


Για το μαθητικό δυναμικό:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα.

Για το εκπαιδευτικό δυναμικό:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους.

Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.



Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι:

Ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τα κλειστά μνημεία, χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες προβλέπονται:

Λειτουργία μόνο για πρόσωπα:

· Εμβολιασμένα

· Που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Είσοδος Επισκεπτών:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης.

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.

Ομαδικές ξεναγήσεις με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Κέντρα διασκέδασης:

Αναφορικά με τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης, κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ προβλέπονται ποσοστό πληρότητας 100%, υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό, αλλά και:

Λειτουργία μόνο για πρόσωπα:

•Εμβολιασμένα

•Που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Είσοδος πελατών:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· πιστοποιητικό νόσησης.

Εστίαση:

Ως προς τις επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή: εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering και εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων προβλέπονται:

Για τους κλειστούς χώρους, είσοδος πελατών με:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών



Για τη λειτουργία σε ανοικτό υπαίθριο χώρο:

· Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι.

Είσοδος πελατών:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test) ή

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.

Παιδότοποι:

Για παιδότοπους που λειτουργούν σε υπαίθριο χώρο προβλέπεται:

· Ένα παιδί ανά 5 τ.μ.

· Είσοδος ανηλίκων από τεσσάρων έως και 17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).

Είσοδος ενηλίκων:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους συνοδούς σε παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.



Χώροι λατρείας: Είσοδος για συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή:

·Πιστοποιητικό εμβολιασμού

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.

Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.



Ειδικότερα για τις εκκλησίες, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «οι έλεγχοι γίνονται πρώτα απ’ όλα από αυτόν ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κάθε εκκλησία και από εκεί και πέρα και η ίδια η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους». 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας άνθρωπος στην εκκλησία δεν έχει την ίδια ευχέρεια να κάνει έλεγχο, όπως ο υπάλληλος σε ένα κατάστημα που έχει μία πόρτα. Ωστόσο, από τη στιγμή που έχει γίνει η συνεννόηση και η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο, θεωρούμε ότι η Εκκλησία θα μπορέσει να τηρήσει αυτά τα μέτρα με τη συνδρομή της Πολιτείας», τόνισε ο κ. Πλεύρης και επανέλαβε ότι «Πολλοί από τους συμπολίτες μας που πηγαίνουν στην εκκλησία είναι σε μία ηλικία η οποία είναι πιο επικίνδυνη. Πρόκειται, δηλαδή, για ανθρώπους άνω των 60 ετών και παρόλο που είναι εμβολιασμένοι σε υψηλό ποσοστό, το οποίο ξεπερνά το 80%, υπάρχουν περίπου 570.000 οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο».




Δεν θα υπάρξουν μέτρα για τους εμβολιασμένους

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. «Στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν ως προς τη νόσηση όπως οι ανεμβολίαστοι, δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα».

«Δεν έχει λογική να περιορίσουμε την κινητικότητα των εμβολιασμένων. Λειτουργούμε προστατευτικά για τους ανεμβολίαστους», είπε ο υπουργός.


Ωστόσο, η χρήση μάσκας παραμένει για όλους υποχρεωτική. «Αυτό που ισχύει για τη μάσκα είναι ότι στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συνωστισμός», τόνισε. 

Τέλος, για τις εκκλησίες είπε ότι οι έλεγχοι γίνονται από τον υπεύθυνο, αλλά η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει και δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Από τη στιγμή που έχει βγει και η εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδου, θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τηρήσουν αυτό το μέτρο.»