Με µια υπερεντατική εφαρµογή της λεγόµενης «διπλωµατίας των ασκήσεων», οι ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και πανέτοιµες να αντιµετωπίσουν «επί του πεδίου» τη συνεχώς αυξανόµενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδίως στις ηµέρες µας, που µε νέα παράνοµη ΝΟΤΑΜ η Αγκυρα εξαγγέλλει συνεχείς ασκήσεις µε τη «δέσµευση» δύο µεγάλων περιοχών στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο από τις 12 Νοεµβρίου µέχρι τις 13 ∆εκεµβρίου.

1_3

2_3
Βέβαια, στην ουσία, δεν πετυχαίνει τον σκοπό της, καθώς νοµικά αυτές οι εξαγγελίες της καταγγέλλονται ως παράνοµες και «µη ισχύουσες» από τις αρµόδιες ελληνικές υπηρεσίες, ενώ εµπράκτως τα µέσα των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων χρησιµοποιούν τις, υποτίθεται, «δεσµευµένες» περιοχές.

Ενδεικτικώς σηµειώνεται ότι µόνο κατά το τρίµηνο διάστηµα Ιουλίου-Σεπτεµβρίου 2021, εν µέσω πανδηµίας αλλά και θερινών αδειών του προσωπικού, οι Ενοπλες ∆υνάµεις πραγµατοποίησαν περισσότερες από συνολικώς 30 εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός αυτής, σε συνεργασία µε µονάδες ξένων φίλιίων κρατών, σύµφωνα µε την επιχειρησιακή σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ -, δραστηριότητα βεβαίως που συνεχίζεται.

Με τον τρόπο αυτό, µε βάση κορυφαία στρατιωτική πηγή, «οι Ενοπλες ∆υνάµεις είναι στην πρώτη γραµµή, σε εγρήγορση, µε παρουσία σε όλες τις περιοχές άµεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, τόσο κατά µόνας όσο και σε συνεκπαιδεύσεις µε ξένους».

Μας ανέφερε ενδεικτικώς το πλήθος των αεροναυτικών συνεκπαιδεύσεων (µε µορφή PASSEX) µε πλοία του Στόλου και µαχητικά αεροσκάφη της Πολεµικής Αεροπορίας µαζί µε ναυτικές µονάδες ξένων Ναυτικών γύρω από την Κρήτη, ιδίως στο νότιο τµήµα της, που εκνόµως η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα» βάσει του νοµικώς αστήρικτου σχετικού τουρκολιβυκού Μνηµονίου! Ασκήσεων που αποδεικνύουν εµπράκτως την ελληνική παρουσία και κυριαρχία στις περιοχές αυτές, αφού αφενός η Υδρογραφική Υπηρεσία του Π.Ν. εκδίδει τις σχετικές NAVTEX, ως ώφειλε, αφετέρου οι ξένες ναυτικές µονάδες συµµετέχουν χωρίς κανένα πρόβληµα σε αυτές.



Οι συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών (αλλά και των κυπριακών) Ενόπλων ∆υνάµεων µε τους Αιγυπτίους, µαζί µε Αµερικανούς, Γάλλους, Ιταλούς, ΗΑΕ κ.λπ., είτε όλοι µαζί είτε σε συνδυασµούς -ενδεικτικώς αναφέρονται µόνο οι του τελευταίου τριµήνου-, παρουσιάζονται στο γράφηµα.

6_3