«Ραβασάκια» με πρόστιμα των 300 ευρώ μέσω mail θα αρχίσουν να παίρνουν από την επόμενη εβδομάδα οι 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό που όπως αποδείχθηκε υποβάλλονταν σε 1 rapid test την εβδομάδα και όχι σε 2 ως όφειλαν, και εντοπίστηκαν από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA για τη γεωγραφική κατανομή των εργαζόμενων που παρέλειψαν τα rapid tests, είναι ενδεικτικές.

 Στην Αττική εντοπίστηκαν 9.682 εργαζόμενοι, από αυτούς οι 2.056 Νέα Ιωνία, στη Θεσσαλονίκη 1.694, στο Ηράκλειο Κρήτης 1.205, στη Ρόδο 699 και στη Λάρισα 339 εργαζόμενοι.

 Εργαζόμενοι: «Είμαστε εμβολιασμένοι»

Σύμφωνα πάντως με τους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των συναδέλφων τους έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

 Ήδη, η λίστα με τους 21.000 ασυνεπείς εργαζόμενους έχει αποσταλεί στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

 Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα θα ειδοποιηθούν όλοι για την επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ για κάθε rapid test που δεν έχει δηλωθεί. Θα έχουν περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις. Με την ολοκλήρωση της διερεύνησής τους και σε 15 ημέρες, θα αρχίσει και ο καταλογισμός του προστίμου σε κάθε έναν εργαζόμενο.

 Σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι εργοδότες έχουν ευθύνη όταν δεν υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων. Τότε επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

 πισημαίνεται ότι σε εργαζομένους ημιαπασχόλησης, το πρόστιμο που θα καταλογιστεί θα ανέρχεται στα 150 ευρώ.