Δύσκολος μήνας -επιδημιολογικά- αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος, όπως επισημαίνει ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα.

Ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε πως «θα έχουμε ένα μακρόσυρτο 4ο κύμα».

«Πολύ πιθανό ένα πέμπτο κύμα»

Ερωτώμενος γιατί το εν λόγω κύμα είναι πιο βαρύ και πιο θανατηφόρο, ο καθηγητής υπογράμμισε πως η Ευρώπη παρέλειψε ότι το φθινόπωρο «είναι η εποχή του κοροναϊού», όπως και πέρσι. Ειδικότερα, επισήμανε ότι τα Χριστούγεννα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία, καθώς τα νέα περιστατικά θα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

«Υπήρξε μια αύξηση πολύ απότομη και στη συνέχεια θα υπάρξει κάθοδος, λογικά πριν τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. Σημείωσε πως όλο το Δεκέμβριο θα έχουμε αυτή την πίεση και «μετά λογικά θα έχουμε κάμψη αλλά έχουμε και το χειμώνα μπροστά μας».

Παράλληλα, επισήμανε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ αναφερόμενος στο Ισραήλ υπογράμμισε ότι: «Δεν φταίει το εμβόλιο, όσο περνάνε οι μήνες περνάει η δραστικότητα».

Παράλληλα, ο κ. Τσακρής προέβλεψε ότι αναμένετια να μπούμε σε ένα 5ο επιδημικό κύμα μέσα στο χειμώνα, όπου και αναμένεται να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι που δεν έχουν πια ανοσία, όπως συνέβη στο Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι ο ιός θα γίνει επιδημικός κάποια στιγμή και θα είναι λιγότερα τα περιστατικά», είπε.

Καταληκτικά, σημείωσε πως «η τρίτη δόση κάνει καλύτερη ανοσία σε σχέση με την δεύτερη, ενώ διαρκεί περισσότερο σε σύγκριση με τη δεύτερη».