Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσουν ούτε για μία ημέρα τα σχολεία φέτος λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Η απόφαση εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζουν τα «Π». Θυμίζουμε ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μετά από συζητήσεις επί μακρόν της επιτροπής ειδικών και σχετική εισήγηση στο υπουργείο Παιδείας, που έγινε δεκτή από την ηγεσία του, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια άνοιξαν με την υποχρέωση μαθητών και καθηγητών, κατά την είσοδο στη σχολική μονάδα, να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από κοροναϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test (εργαστηριακού για τους καθηγητές), το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ενα σχολικό τμήμα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης μόνο εάν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στο 50%+1 μαθητών του. Επί του παρόντος, πέντε τμήματα έχουν αναστείλει τη διά ζώσης λειτουργία τους από τα σχεδόν 80.000 σε όλη τη χώρα.

2


Η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι με εκτεταμένη χρήση των self tests από τη μία πλευρά στους μαθητές και με αντικίνητρα (τα δύο tests την εβδομάδα) για τους εκπαιδευτικούς -παράλληλα με την εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό και για τις δύο κατηγορίες να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία όλη τη χρονιά. Με βάση τα τελευταία, επικαιροποιημένα στοιχεία για τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων σε όλη την επικράτεια, το 84,09% των καθηγητών και το 82,21% των δασκάλων είναι εμβολιασμένοι. Επιπλέον, στα πανεπιστήμια, όπου επίσης στόχος είναι να συνεχίσουν τη διά ζώσης λειτουργία όλο το ακαδημαϊκό έτος, τα ποσοστά των εμβολιασμών έχουν ως εξής: 78,6% στους φοιτητές, 93,51% στα μέλη ΔιδακτικούΕρευνητικού Προσωπικού και 86,43% στο διοικητικό προσωπικό.

sxoleio


Στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών και των φοιτητών, η εξέλιξη του εμβολιασμού παρουσιάζει ενδιαφέρον. Στις ηλικίες των παιδιών του Γυμνασίου, δηλαδή 12-14, ένας στους τέσσερις έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον τη μία δόση ή έχει κλείσει ραντεβού να εμβολιαστεί (25,97%), στις ηλικίες των μαθητών Λυκείου, δηλαδή 15-17, τέσσερις στους δέκα (41,77%), ενώ στις ηλικίες των φοιτητών, δηλαδή 18-24, το ποσοστό φτάνει στο 64,27%. Στην τελευταία ομάδα έχει δοθεί και το κίνητρο του «freedom pass», με την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ.

Πέρα από τη σταδιακή αύξηση των εμβολιασμών, ακόμα ένα στοιχείο που συντείνει στην απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων, ιδίως δε όταν συγκρίνεται με τον αντίστοιχο αριθμό στις ίδιες ηλικίες τον Αύγουστο, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Ετσι, στην ηλικιακή ομάδα από 4 ετών (προνήπιο) μέχρι 17 ετών, το σύνολο των κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν 17.752, τον Σεπτέμβριο 14.569 και τον Οκτώβριο (4-18 ετών) 18.875, ενώ τα στοιχεία από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δείχνουν υποχώρηση των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση. «Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης από τον κοροναϊού εφαρμόζονται στα σχολεία με τρόπο πολύ ικανοποιητικό από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζει με δήλωσή της στα «Π» η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

kerameos_copy


«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους πάρα πολύ αυξημένους ελέγχους (έως και 7 τεστ κάνουν οι μαθητές την εβδομάδα –όλα δωρεάν– σε περίπτωση κρούσματος μαθητή με τον οποίο ήταν σε στενή επαφή) έχουν συντελέσει στο να έχουμε μόλις 5, σε σύνολο άνω των 80.000 τμημάτων, κλειστά αυτή τη στιγμή (11/11/2021), ενώ το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο σύνολο των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε από 29% που ήταν τον Σεπτέμβριο σε 23% μετά από δύο μήνες λειτουργίας των σχολείων. Είμαστε πάντοτε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας», υπογραμμίζει στην ίδια δήλωση η υπουργός κ. Κεραμέως.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης εφαρμόζονται με τρόπο πολύ ικανοποιητικό από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση



Βούληση εξάλλου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η ατζέντα στη σχολική εκπαίδευση να μετατοπιστεί από τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού, όπου τα μέτρα και οι ρυθμίσεις είναι πλέον δεδομένα, στη μεταρρύθμιση που συντελείται με τα 166 νέα προγράμματα σπουδών –123 που εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιημένα– για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο (πλην της Γ’ Λυκείου) της Γενικής Εκπαίδευσης.