Βρισκόμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων κοροναϊού, εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον Antenna ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε μια πρόσκαιρη επιβράδυνση για λίγες ημέρες και εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, προσδιορίζοντας την κορύφωση του κύματος στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των μέτρων προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος, είπε πως εξαρτάται πώς θέλουμε να φθάσουμε εκεί. Εξήγησε πως για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα.

Αντίθετα, αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, «αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή».

Χαρακτήρισε επίσης εγκληματική τη συμβολή που έχουν κάποιοι επαγγελματίες της Υγείας στο να αποτρέπουν πολίτες από το να κάνουν το εμβόλιο.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, υπογράμμισε πως είναι τεράστιο το φορτίο των θανάτων που έχουμε πληρώσει στη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ενώ «περιμέναμε το καλοκαίρι να τελειώνουμε με τον κοροναϊό» ήρθε το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα να ανατρέψει τα δεδομένα. Τέλος, επανέλαβε πως το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι το μόνο “όπλο” που έχουμε απέναντι στην πανδημία.