Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών στο σύνολο των διενεργηθέντων εμβολιασμών, στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στη 17η στους εμβολιασμούς μίας δόσης, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια πολύ σημαντική αύξηση στα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό τους κατά του νέου κοροναϊού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα 8/11, ότι «σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης, κλείστηκαν 175.000 ραντεβού κατά τις τελευταίες επτά ημέρες -πάντα συγκρίνουμε με την προηγούμενη εβδομάδα, τις προηγούμενες επτά ημέρες-, ενώ είχαν κλειστεί 60.000, και, έτσι, έχουμε μια αύξηση της τάξης του 185%. Επίσης, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε σχέση με 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας, μια αύξηση της τάξης του 200%. Σήμερα, Δευτέρα, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού τρίτης δόσης».

thanos_plevris

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, ακόμα, ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί το 81% επί του συνόλου των πολιτών της εν λόγω κατηγορίας, στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 50 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί το 80,5%, σε αυτήν των άνω των 40 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί το 78,2%, στην κατηγορία των άνω των 30 ετών το 76%, στις ηλικίες άνω των 18 ετών το 74,3% και σε αυτές άνω των 12 ετών -ηλικίες στις οποίες ανήκει το σύνολο των ατόμων που μπορούν να εμβολιαστούν- το 71,4%.

Στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ σε αυτήν των άνω των 50 ετών, το 80,5%


Επίσης, σε σχέση με τη διενέργεια της αναμνηστικής δόσης, έχουν ήδη εμβολιαστεί 460.000 συμπολίτες μας, ενώ η δυνατότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna υπάρχει ήδη. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 15.000 αιτήσεις και έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότεροι από 13.000 συμπολίτες μας, ενώ σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς, που έχουν ενταχθεί στην εμβολιαστική εκστρατεία, 264 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς και 23 ιδιωτικά πολυϊατρεία. Έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 5.000 εμβολιασμοί από αυτούς τους ιδιώτες γιατρούς, με τους 1.979 να έχουν γίνει στα ιδιωτικά ιατρεία και περίπου 3.000 κατ’ οίκον.

«200% αύξηση στα ραντεβού και της πρώτης δόσης»

Σε σχέση με την αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών κατά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν κατηγορηματικός και σαφής: «Εχουμε μία αύξηση - έχω δώσει τα ποσοστά: 200% στα ραντεβού και της πρώτης δόσης, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, και της αναμνηστικής δόσης. Αυτό το οποίο έχει αλλάξει, συνεπάγεται ότι οφείλεται σε αυτό, είναι η εισαγωγή των νέων μέτρων και το δεύτερο που έχει αλλάξει είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Αυτό πιστεύω ότι λέει σε όλους μας ότι η πανδημία είναι εδώ. Εγώ το έχω ξαναπεί από εδώ. Η πανδημία δεν θα φύγει και βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται, όπως αυξάνονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει σχέση κυρίως με τη θερμοκρασία, ότι πέφτουν οι θερμοκρασίες, άρα πιστεύω ότι και τα δύο έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο ώστε να έχουμε αύξηση των ραντεβού. Το θέμα είναι αυτό να συνεχιστεί και να αυξηθούν οι ρυθμοί με τους οποίους κλείνονται τα ραντεβού».

Η πλατφορμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση 

Εξάλλου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον καθορισμό των ραντεβού προς εμβολιασμό με την τρίτη δόση κατά του νέου κοροναϊού θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά το εμβόλιο δεν θα χορηγείται νωρίτερα του εξαμήνου, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τετάρτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

papaeuaggelou

Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, συζητήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το ενδεχόμενο η τρίτη δόση να χορηγείται πριν από τους έξι μήνες, ωστόσο «δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο και πρέπει να επικεντρώσουμε να γίνει στη σωστή ώρα, σε όλους».

Η χορήγηση τρίτης δόσης διενεργείται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο 81% της εταιρείας Johnson & Johnson.