Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μπορεί να είναι πιο υψηλό από ποτέ και οι διασωληνωμένοι να έχουν ήδη φτάσει τους 536, όμως φαίνεται πως κάποιοι συνεχίζουν να είναι αρνητές...της λογικής, δημιουργώντας καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικρατούσας κατάστασης αποτελεί η περίπτωση της 51χρονης γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ακολουθούσε τις «οδηγίες» πρώην επόπτη υγείας και δεν ήθελε να διασωληνωθεί. Συγκεκριμένα, με τη γυναίκα αυτή τσακώθηκαν οι γιατροί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, αλλά δεν αποτελεί τη μοναδική ανεμβολίαστη ασθενή με κοροναϊό που δεν ήθελε να αφήσει τους γιατρούς να τη σώσουν.

Μιλώντας στον ιατρικό ιστότοπο iatropedia.gr, ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος μιλάει για καταστάσεις που το ιατρικό προσωπικό πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπο.

Το φαινόμενο των μηνύσεων και εξωδίκων που λαμβάνουν οι γιατροί ώστε να μην προχωρήσουν σε διασωληνώσεις ασθενών έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, που όπως τονίζει ο κ. Καπραβέλος, αυτό συνάδει και με τον τεράστιο αριθμό ανεμβολίαστων που καταλήγουν στα νοσοκομεία και δη στις ΜΕΘ.

«Είναι από τα χαρακτηριστικά αυτού του κύματος της πανδημίας, δεν το είχαμε στα προηγούμενα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό λέω, πως η άρνηση του εμβολιασμού έχει γίνει κίνημα πλέον και έχει θεωρητικοποιηθεί, πως να το πω. Έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι “κατάρα”, ότι τους καταστρέφει, και ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από τη νόσο. Πρώτη φορά το ζούμε αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει ειδική ρύθμιση με τη οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ.

«Είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να κινδυνεύεις και να μη θέλεις να σε βοηθήσει ο γιατρός. Όμως, ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας είναι σαφής: Είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και δεν μπορούμε -ακόμα και να μας το ζητήσουν- να μην παρέμβουμε», τονίζει ο γιατρός Νίκος Καπραβέλος.

Και συνεχίζει: «Δεν νομιμοποιούμαστε να προχωρήσουμε σε ευθανασία ή σε εγκατάλειψη του ασθενούς, επειδή κάποιος λέει “δεν θέλω θεραπεία”. Είναι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας αυτός. Όμως, από τη στιγμή που αμφισβητούν την πάθηση και θεωρούν ότι εμείς φταίμε για το κακό που τους συμβαίνει, χρειαζόμαστε νομική προστασία».

Κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τη διασωλήνωση

Δίχως τέλος είναι τα τραγικά περιστατικά που γίνονται γνωστά με αρνητές διασωλήνωσης, με χαρακτηριστικότερο όλων των αδόκητο χαμό γυναίκας 51 ετών στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που αρνούνταν τη διασωλήνωση μετά από παραινέσεις και «νομικές συμβουλές»… επόπτη υγείας.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος άνθρωπος στο λογαριασμό του στα social media, κάνει λόγο για κρυφές συνωμοσίες που με την βοήθεια φαρμακοβιομηχανιών, παρεμβαίνουν στο ανθρώπινο DNA. «Υπόγραψε και φύγε. Μη δεχθείς. Δεν μπορούν χωρίς συναίνεση να σου κάνουν τίποτα. Κάλεσε την αστυνομία. Υπέγραψε και ανέλαβε την ευθύνη», ήταν η τελευταία «συμβουλή» που οδήγησε την 51 ετών γυναίκα στον άδικο χαμό της.

Ακόμη, οι γιατροί τονίζουν ότι, όταν ο ασθενής υπογράψει πως δεν θέλει να του προσφέρουν καμία ιατρική βοήθεια τα πράγματα είναι πιο απλά γι’ αυτούς, καθώς στη συνέχεια επεμβαίνει ο εισαγγελέας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας χάνεται πολύτιμος χρόνο για τον ασθενή.

Ο κ. Καπραβέλος εξηγεί ότι: «Οι πρώτοι γιατροί που αντιμετωπίζουν την αντίδραση αυτή, είναι οι συνάδελφοι στα τμήματα Covid-19. Εκεί, όμως, δεν υπογράφουν οι ασθενείς. Εάν υπογράψουν, εμείς ζητάμε αμέσως εισαγγελική παρέμβαση. Εάν όμως, καταλήξουν στη ΜΕΘ και δεν έχουν δηλώσει εγγράφως ότι “εγώ δεν επιθυμώ τη διασωλήνωση” ώστε να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα και απλώς την αρνούνται, όταν φτάσουν στο σημείο να δυσπνοούν και να μην μπορούν να δουν μπροστά τους από την υποξυγοναιμία, επόμενο είναι εμείς να προχωρούμε στη διασωλήνωσή τους», λέει.

O γιατρός έχει καταλήξει στο γεγονός ότι πίσω από τις γενικές αρνήσεις κρύβονται οργανωμένα κυκλώματα, που όπως λέει είναι τόσο πεπεισμένοι και επηρεασμένοι από αυτές τις αντιεπιστημονικές θεωρίες, που καμία ιατρική συμβουλή ή παραίνεση δεν μπορεί να τους μεταπείσει.

«Πίσω κρύβονται ολόκληρα κυκλώματα. Φτάνουν στα νοσοκομεία με θεωρίες τελείως αντιεπιστημονικές. Οι μισοί από αυτούς έρχονται “μπετόν”. “Παγόβουνο” τους έχουμε χαρακτηρίσει εμείς. Υπάρχει διαβάθμιση της αντίδρασης. Υπάρχουν οι αρνητές, που απλώς δεν θέλουν την κλιμάκωση της θεραπείας, δεν θέλουν να διασωληνωθούν. Παίρνουν τηλέφωνο οι συγγενείς, η κόρη, ο αδελφός και μας λένε ότι ο ασθενής δεν θέλει να διασωληνωθεί. Υπάρχει, όμως, μια άλλη κατηγορία που αρχίζει να απειλεί. Βάζει πληρεξούσιους γιατί δεν θέλει να μιλήσει μαζί μας, βάζει δικηγόρους κ.α. Και κάποιοι έφτασαν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες στο νοσοκομείο», σημειώνει ο ίδιος.

«Αρνούνται την πραγματικότητα»

Οι γιατροί έχουν φτάσει πλέον σε σημείο να αδυνατούν με τη λογική να εξηγήσουν πως οι εν λόγω ασθενείς ερχόμενοι με βαριά συμπτώματα και με σοβαρό κίνδυνο της ζωής τους στα νοσοκομεία, αρνούνται την ιατρική βοήθεια, επισημαίνοντας πως τους εξηγούν βήμα-βήμα την διαδικασία και αυτοί ακόμη κι έτσι, δεν πείθονται!

Ο κ. Καπραβέλος εξηγεί πως: «Είναι χαρακτηριστικό αυτού του τέταρτου κύματος, πως οι ασθενείς αρνούνται να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα που τους φέρνει στο νοσοκομείο, τη δύσπνοια και την υποξυγοναιμία. Γιατί δεν έρχονται στο νοσοκομείο να πιούν καφέ. Έρχονται γιατί έχουν δύσπνοια. Εμείς δε, μέσα βάζουμε ανθρώπους που δεν τους φτάνει το οξυγόνο.

Από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο, παραδίδεται στις κατευθυντήριες γραμμές και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του νοσοκομείου. Αλλιώς δεν έχει νόημα να μπει. Και τους εξηγούμε σε όλους, πως “προφανώς δεν θέλουμε να διασωληνωθείτε. Θα δώσουμε το οξυγόνο, αν δεν φτάνει όμως το οξυγόνο στο αίμα σας, επειδή κινδυνεύετε να κάνετε ανακοπή, θα δώσουμε το οξυγόνο με θετικές πιέσεις, που αυτό σημαίνει διασωλήνωση”. Αυτά τα εξηγούμε. Ε, από την πρώτη στιγμή έχουμε αντίσταση», σημειώνει.

Eξετάζεται το «ακαταδίωκτο» στους γιατρούς

Το υπουργείο Υγείας φέρεται να εξετάζει αυστηρά μέτρα απέναντι στους αρνητές της «λογικής», καθώς από τη μία οι γιατροί δεν μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους με επόμενο να χάνονται άδικα ζωές εξαιτίας της παραπληροφόρησης και της συνωμοσιολογίας.

Τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διαβεβαίωσαν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ότι θα εξετάσουν τον τρόπο προώθησης ειδικής ρύθμισης, με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο όλοι οι γιατροί που έχουν κληθεί να στηρίξουν το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα. Μεταξύ των γιατρών θα περιλαμβάνονται και οι ιδιώτε που θα συνδράμουν το σύστημα υγείας, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης που τους έχει απευθύνει η κυβέρνηση.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν δικηγόροι που ζητούν τους φακέλους μετά και ζητάνε στοιχεία να τεκμηριώσουν «τυχόν αμέλειες που έθεσαν σε κίνδυνο τους ασθενείς». Μάλιστα το λένε και ξεκάθαρα όταν κάνουν το αίτημα στο νοσοκομείο. Άρα η απειλή της ποινικής δίωξης των γιατρών από την πλευρά ασθενών και συγγενών είναι μπροστά μας”, σημειώνει ο κ. Νίκος Καπραβέλος.

Η πρόταση του ΠΙΣ

Προτεινόμενη διάταξη σύμφωνα με την οποία οι γιατροί στις Μονάδες Υγειονομικής Περίθαλψης «θα απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19» παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.