Σε νέα έκτακτα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς τα περιθώρια στενεύουν όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα και το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει υψηλό.

Τα μέτρα δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς θα εξαρτηθούν από τον επιδημιολογικό δείκτη και την κατάσταση που θα επικρατήσει αυτή την εβδομάδα στα νοσοκομεία.

Κεντρικός στόχος είναι πάντως να μην ξεφύγει επ' ουδενί η κατάσταση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων με όποιες δυσμενείς εξελίξεις θα είχε ένα τρέτοιο ενδεχόμενο για την κοινωνική και οικονομική ζωή στη χώρα.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι η πανδημία να κορυφωθεί σε περίπου 2 εβδομάδες από σήμερα. Κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν ακατάπαυστα τα μέτρα που λαμβάνουν η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ισραήλ και άλλες χώρες, και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα.\

Παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα 

Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι θα διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και τις ημέρες των Χριστουγέννων, παρότι τα μέτρα των τελευταίων ημερών εκπνέουν κανονικά τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει για τους ανεμβολίαστους» ξεκαθάρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας πως: «Πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι από τον Δεκέμβριο θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη», ενώ ο ίδιος απάντησε στην πιθανότητα ενός νέου lockdown, λέγοντας πως «σιγά – σιγά, με τόσα πολλά κρούσματα, υπάρχει μια παράπλευρη απώλεια: το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία». «Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε ο κ. Πέτσας. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι», κατέληξε.





Lockdown στους ανεμβολίαστους

Όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό η προσοχή εστιάζεται στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι ούτως ή άλλως ευθύνονται με την επιμονή, τον φόβο ή τις ιδεοληψίες τους για το πρόβλημα που προκαλούν σε ολόκληρη την κοινωνία.

Εφόσον η πανδημία συνεχίσει να καλπάζει, πιέζοντας δραματικά το Σύστημα Υγείας, είναι πολύ πιθανό ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ολικό lockdown.

Σε αυτή την περίπτωση ελεύθερη πρόσβαση αναμένεται να έχουν, εκτός από την εργασία τους όπου θα τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και τα διαγνωστικά τεστ, μόνο στα φαρμακεία, ενώ στα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτό να απαιτείται rapid test για την είσοδο τους. Παρ’ ότι το θέμα έχει αρκετές δυσκολίες, όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται βέβαιο ότι εφόσον χρειαστεί το μέτρο θα εφαρμοστεί.

Έσχατη λύση τα οριζόντια μέτρα





Τα μέτρα αγγίζουν ήδη και τους εμβολιασμένους, και εφόσον το ΕΣΥ βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, προφανώς θα βρεθούν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με μέτρα που θα περιορίζουν κάποιες ελευθερίες τους.

Οριζόντια μέτρα που συζητούνται στους κόλπους της κυβέρνησης και των ειδικών και είναι πιθανό να δρομολογηθούν μέσα στην εβδομάδα είναι:\

 η μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,

 η επαναφορά της τηλεργασίας,

 η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς

 η χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,

 η σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,

 η είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής ηπιότερων μέτρων,και ανέφερε πως οι δύσκολοι μήνες δεν έχουν έρθει ακόμα επισημαίνοντας πως: «Με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή».





Υποχρεωτικότητα για τους άνω των 65 - Το μοντέλο της Γαλλίας

Στην κυβέρνηση εξετάζουν το μοντέλο της Γαλλίας. Δηλαδή για τους άνω των 65, εφόσον δεν κάνουν την τρίτη δόση, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού να έχει αυστηρά εξάμηνη διάρκεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν δεν υπάρξει κοινή Ευρωπαϊκή απόφαση, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να το εφαρμόσει μονομερώς, σε εθνικό επίπεδο, όπως αντίστοιχα το έπραξε στη χώρα του ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ένας από τους περιορισμούς που προκρίνεται, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν, είναι να επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους μόνο σε όσους από τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν προχωρήσει και στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση, στα πρότυπα της Γαλλίας.



Τις κυβερνητικές σκέψεις η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών αποκάλυψε στο MEGA ο Γ.Γ. Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», δήλωσε ο κ. Κοντογιώργης.





Έρχεται το ακαταδίωκτο των γιατρών

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των γιατρών, οι οποίοι καθημερινά είναι αντιμέτωποι με… σκηνές ροκ με αρνητές, οι οποίοι παίρνουν το ρίσκο να πεθάνουν παρά να διασωληνωθούν. Το μέτρο θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Σε μια κίνηση καλής θέλησης το υπουργείο Υγείας έδωσε μικρή παράταση στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενταχθούν οικειοιθελώς στο ΕΣΥ. Αν μέχρι την Τρίτη το βράδυ δεν υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή, την Τετάρτη αναμένεται να φύγουν τα φύλλα πορείας για επιστράτευση τους.

Δεν επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαίο να επανέλθει η τηλεργασία. Παρ’ ότι αρκετοί επιστήμονες το εισηγούνται στην κυβέρνηση, και το Μαξίμου δεν δηλώνει αρνητικό σε αυτό το μέτρο, προς το παρόν τηρείται μία στάση αναμονής.

Για την κυβέρνηση έχει κλείσει το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει αρρυθμίες σε κάποιους κλάδους.

Για παράδειγμα τυχόν αναστολή της εργασίας σε αστυνομικούς, συνέπεια της άρνησης τους να εμβολιαστούν, θα δημιουργούσε μεγάλα κενά, σε μια στιγμή που πέρα από το θέμα της ασφαλείας, έχουν “στην πλάτη τους” και τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.