Η φονική νόσος «σαρώνει» τη χώρα και το Σύστημα Υγείας ασφυκτιά. Έτσι, το Μαξίμου επεξεργάζεται μία σειρά από σενάρια, για να «εμποδίσει» την εξάπλωση του ιού.

Ενάμιση μήνα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και όλα τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων έχει θέσει σε συναγερμό τους ειδικούς, που ζητούν επιπλέον μέτρα για, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Χριστούγεννα για όλους

Οι προβλέψεις της επιτροπής κάνουν λόγο για δέκα χιλιάδες κρούσματα και 100 νεκρούς σε καθημερινώς, μέχρι τις γιορτές. Γι΄αυτό μελετάται η επιδημιολογική κατάσταση από την κυβέρνηση και την Επιτροπή,  χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

«Οι περιορισμού που υφίστανται τώρα δεν αναμένει κανείς να αρθούν τα Χριστούγεννα αλλά δεν βλέπω την ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης διαφοροποίησης. Επαναλαμβάνω τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους όπως κάνουμε και τώρα. Θέλουμε εκείνους κυρίως να προστατεύσουμε», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

Lockdown για ανεμβολίαστους

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ακραίο σενάριο με την κωδική ονομασία «Χριστούγεννα 2G» που προβλέπει πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων και ήδη εξετάζεται στην Αυστρία.

Αυτό το ακραίο σενάριο θα εφαρμοστεί μόνο, εάν τα νοσοκομεία σταματήσουν να αντέχουν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανεξέλεγκτος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 47.000.

Από την άλλη πλευρά οι ειδικοί τονίζουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνεχίζει το ΕΣΥ να δέχεται πίεση και πως η κατάσταση δε θα έχει επανέλθει σε αριθμούς κρουσμάτων που θα καθησυχάσουν τους λοιμωξιολόγους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει σε όλους του τόνους ότι το μοναδικό μέτρο που δε θα πάρει είναι το γενικό lockdown.