Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χρήση πραγματικών πυρών η πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την επωνυμία «Χρυσόμαλλο Δέρας-21» (“Golden Fleece-21”) στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «Ασκού Προφήτη» με τη διεξαγωγή της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY).

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, και ήταν επιπέδου τακτικού συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Τάγματος Πεζικού του Γ΄ Σώματος Στρατού/ NRDC-GR.

Στην άσκηση υπήρχε συμμετοχή τμημάτων της ΙΙας Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού «Ελασσών» (ΙΙ Μ/Κ ΜΠ), της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος» (71η Α/Μ ΤΑΞ), της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών «Ελ Αλαμέϊν» (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛΕΞ), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «Κιλκίς - Λαχανά», μιας Διμοιρίας Ορεινού Πεζικού της Ρουμανίας, μιας Ομάδος Πεζικού της «Βόρειας Μακεδονίας». Συμμετείχαν επίσης με παρατηρητές η Αλβανία, η Κύπρος, η Ιορδανία και η Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF).



Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση), ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «Θράκη» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «Μέγας Αλέκανδρος» Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, καθώς επίσης και οι Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ) των ΗΠΑ Πλοίαρχος Michael Edward Biery, της Ιορδανίας Ταξίαρχος Imad Mohammad Issa Yacoub και της Ρουμανίας Συνταγματάρχης Nicolae Florin-Ion Marinescu.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε προκατάληψη Εδαφών Τακτικής Σημασίας (ΕΤΣ) («αεροπρογεφύρωμα») από Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Πεζικού, με ταυτόχρονη επίθεση Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, σε συνεργασία με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και με την υποστήριξη Πυροβολικού.

«Κατά τη διάρκεια της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας και η ενίσχυση των δεσμών των τμημάτων των συμμετεχουσών χωρών» σημειώνεται από το ΓΕΣ.