Έκτακτη και εκτός προγράμματος συνάντηση («ακρόαση») με τον Βασιλέα της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein στο παλάτι Al Husseiniya στο Αμμάν είχε την Τρίτη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μετά από σχετική πρόσκληση του ομολόγου του Αρχηγού του Μικτού Επιτελείου των Ιορδανικών Ενόπλων Δυνάμεων Υποστρατήγου Yousef Ahmed Al-Hnaity.
FDrVYgdWUAEhl-h_3
Ο Στρατηγός Φλώρος, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό Μονάρχη συνοδευόταν από τον ομόλογό του, είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τις άριστες εντυπώσεις του από την φιλοξενία του στην Ιορδανία, καθώς και για την ισχυρή στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, όπως και για τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβαθμίσεώς της μέσω του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) του 2022, που υπεγράφη χθες στην Ιορδανική πρωτεύουσα.
FDrVYgcXsAQTUjy_2

Ακόμα, ο Έλλην Αρχηγός διαβεβαίωσε τον Ιορδανό Μονάρχη ότι οι Ελληνικές Ε.Δ. θα συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση των ήδη άριστων και πολυεπίπεδων σχέσεων με τις αντίστοιχες ιορδανικές, συμβάλλοντας έτσι στις από κοινού διαρκείς προσπάθειες αμφοτέρων των χωρών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητος στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στρατηγός Φλώρος ξεκίνησε Δευτέρα την επίσημη επίσκεψή του στην Ιορδανία με την υπογραφή του ΠΣΣ-2022 Ελλάδος και Ιορδανίας καθώς και με την παρακολούθηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Επιχειρήσεων “King Abdullah II”, ένα από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά κέντρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολικής με κύρια στόχευση (φυσικά) τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον ερήμου.

«Σημαίνουσα η υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022 μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ ο Στρατηγός Κ.Φλώρος και πρόσθεσε: «Εστιάζεται στην Επιχειρησιακή και Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση. Αποτυπώνει και καταδεικνύει την κοινή προσπάθειά μας. Ενισχύει και αναβαθμίζει περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδος – Ιορδανίας».
09_nov_003_02
09_nov_002_02
Ο ίδιος για το Κέντρο Εκπαιδεύσεως “King Abdullah II” και την επίδειξη που παρακολούθησε έγραψε: «Εντυπωσιακή επίδειξη δυνατοτήτων στο «Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων “King Abdullah II”, το παγκοσμίως γνωστό ως KASOTK. Μοναδικό στην εξειδικευμένη εκπαίδευση και πιστοποίηση επάρκειας SOF πριν την ανάπτυξη σε θέατρα επιχειρήσεων!».

Αναφορικώς με την επίσκεψή του στην Ιορδανία χαρακτήρισε θερμή την την υποδοχή του από τον Ιορδανό ομόλογό του Υποστράτηγο Yousef Ahmed Al-Hnaity και ισχυρούς τους μεταξύ των δύο χωρών δεσμούς. Και σχολίασε: «Στενή στρατιωτική συνεργασία με δυναμικό παρελθόν και ισχυρό μέλλον! Κοινός σκοπός μας η ασφάλεια και η σταθερότητα σε Α.Μεσόγειο, Μ.Ανατολή και Β.Αφρική».
09_nov_001_02_f_2
Τέλος, κατά την παραμονή του στην Ιορδανία ο Στρατηγός Φλώρος παρακολούθησε άσκηση Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Ιορδανίας στην Άκαμπα, που αφορούσε στην εξουδετέρωση θαλασσίων ναρκών και στην αντιμετώπιση ναυτικής κρούσεως. Αναφερόμενος στα ελληνικά τμήματα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγραψε στο τουίτερ του: «Άψογη εκτέλεση και παρουσία Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Αυξάνει τη διαλειτουργικότητα», ενώ χαρακτήρισε ως «Έλληνα» (“Greek”) τον επικεφαλής της ασκήσεως Συνταγματάρχη Hisham Khaleel Al Jarrah.