Με κρίσιμες καταθέσεις συνεχίζεται σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Ενώπιον της έδρας αναμένεται να καταθέσουν ιατροδικαστές, καθώς και μάρτυρες στην προσπάθεια να πέσει φως στις συνθήκες θανάτου του 33χρονου στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος τον Σεπτέμβριο του 2018.

Βάσει βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας κατηγορούμενοι είναι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος, ένας περίοικος μεσίτης στο επάγγελμα καθώς και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία.

Στις καταθέσεις τους οι γονείς και ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου είχαν ζητήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για «ανθρωποκτονία εκ πρόθεσης».

Η μητέρα του Ελένη Κωστοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «οι δικαιολογίες τους (σ.σ. των κατηγορουμένων) δε στέκουν, τίποτα δε δικαιολογεί το φόνο, η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του».

Απευθυνόμενη σε δικαστές και ενόρκους πρόσθεσε: «Έφτασε η μέρα που το παιδί μου κυνηγημένο φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται το μίσος του τέρατος. Δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του που δεν έχω λόγια να τις περιγράψω. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι».

Στη κατάθεσή του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Στάθης, άφησε επέκρινε τη στάση της αστυνομίας λέγοντας: «Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. …Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απέκρυψαν στοιχεία. Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί μου με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε πένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν;…».

Από την πλευρά του ο αδελφός του 33χρονου θύματος, Νίκος Κωστόπουλος είχε μιλήσει στην κατάθεσή του για «ρατσιστικό έγκλημα». «Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε eye - liner. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει» είπε ο κ. Κωστόπουλος για τον αδελφό του.

Τι αναφέρει το βούλευμα 

Στο βούλευμα με το οποίο οι έξι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη ξεδιπλώνονται καρέ – καρέ τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στην Ομόνοια. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».

Κατά τους δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του». Ουδείς εκ των εμπλεκομένων «είχε ανθρωποκτόνο δόλο» επισημαίνουν ακόμη ούτε «εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση»! Στον αντίποδα, η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».

Ακόμη, κατά το βούλευμα «οι κατηγορούμενοι με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Επιπρόσθετα, οι δικαστές μέλη του συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα, επικαλούμενοι τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία υπογραμμίζουν πως «οι σωματικές αυτές βλάβες» τις οποίες επέφεραν στο θύμα οι κατηγορούμενοι «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου» του θύματος.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.