Μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βασίλειο της Ιορδανίας πραγματοποιεί αύριο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Ιορδανού ομολόγου του Υποστρατήγου Yousef Ahmed Al-Hnaity, με τον οποίο και θα έχει διμερείς συνομιλίες.

Οι διμερείς ελληνοϊορδανικές στρατιωτικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες, ενώ εκτιμάται ότι στη διάρκεια της επισκέψεως του Έλληνος Αρχηγού στο Αμμάν θα απευθύνει και αυτός από την πλευρά του επίσημη – ανταποδοτικού χαρακτήρος – πρόσκληση για στον Ιορδανό ομόλογό του για το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Αρχηγοί πρωτοσυναντήθηκαν σε μία συνάντηση γνωριμίας, στη διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως αμυντικού υλικού “IDEX & NAVDEX 2021”, στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Φεβρουάριο του 2021, όπου και ο Ιορδανός προσκάλεσε τον Στρατηγό Φλώρο να επισκεφθεί επισήμως την Ιορδανία, κάτι που υλοποιείται τώρα.

Εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας

Μεταξύ Ελλάδος και Ιορδανίας υπάρχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί Ιορδανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι μάλιστα τόσο πολλοί οι απόφοιτοι αυτοί, ώστε έχουν δημιουργήσει και σχετικό σύλλογο Αποφοίτων Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών.

Επισημαίνεται επίσης ότι με την Ιορδανία έχουμε το τριμερές σχήμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος – Ιορδανία, που είναι πολύ σημαντικό, ενώ και ο Έλλην Αρχηγός από την πλευρά του προωθεί τέτοιες πρωτοβουλίες και σχήματα στα οποία η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτής είναι πρωταγωνιστές, καθώς αποτελούν μία προσπάθεια εξισορροπήσεως της τουρκικής επιδράσεως στην ευρύτερη περιοχή μας.

Υπενθυμίζεται ότι άλλα τριμερή σχήματα στην περιοχή μας είναι το Ελλάς – Κύπρος – Αίγυπτος και το Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ, που κατά καιρούς εμφανίζεται και με τη μορφή «Ελλάς-Κύπρος-Ισραήλ+1», όπου το