Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου τα νέα μέτρα αποτροπής διασποράς του κοροναϊου, τα οποία εστιάζουν στους ανεμβολίαστους πολίτες, η αποψινή βραδιά των οποίων θα θυμίζει lockdown.

Πρόκειται για μέτρα, τα οποία οδηγούν την αγορά σε μια νέα πραγματικότητα, με τους επιχειρηματίες της εστίασης να διαμαρτύρονται έντονα, κάνοντας λόγο για μέτρα που «δεν είναι στα όρια της λογικής».

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα ήταν εμφανώς διαφορετική, με τους καταστηματάρχες σε ρόλο «ελεγκτών» να σκανάρουν πιστοποιητικά, rapid tests και να βάζουν «φρένο» στους μη εμβολιασμένους που δεν διέθεταν τίποτα από τα παραπάνω.

Ακόμα και τα… παιδάκια δεν ξέφυγαν από τους ελέγχους, μιας και όσα είναι 4 – 17 ετών πρέπει να έχουν κάνει self test για να μπουν στα μαγαζιά.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην εστίαση, με τους σερβιτόρους να ελέγχουν κάθε πολίτη που θέλησε να πιει τον καφέ του το Σάββατο το πρωί, ή να φάει σε κάποια ταβέρνα.

Τη σκυτάλη, πλέον, παίρνουν τις επόμενες ώρες οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη νυκτερινή διασκέδαση.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, θα λειτουργούν με πληρότητα 100%, μόνο ως αμιγείς χώροι, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, οι πελάτες θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης, ή βεβαίωση αρνητικού διαγωνιστικού ελέγχου PCR ή rapid test ενώ οι ανήλικοι από 4-17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά self test.

Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον 2 πλευρές. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Επίσης στο ΦΕΚ προβλέπεται δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, όχι αποκλειστικά με καθήμενους, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με αρνητικό self-test), και των κανόνων λειτουργίας για τους κλειστούς χώρους.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν και ως προς τη λειτουργία οινοποιείων εφόσον σε αυτά διενεργείται οινογνωσία ή γευσιγνωσία.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο) χώρο ισχύουν και: α) για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτηρίων, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες, καθώς και εξωτερικούς πελάτες πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. Η πληρότητα σε αυτή την περίπτωση ορίζεται στο 65%, απαγορεύεται η ζωντανή μουσική και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων/δεξιώσεων.

Στα ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν περισσότερους του ενός εσωτερικούς χώρους εστίασης παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας συγκεκριμένων χώρων εξ αυτών, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό (συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών πελατών) αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί πλήρως ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό της πληρότητας μπορεί να είναι στο 100%.

Οι ίδιες προϋποθέσεις λειτουργίας, οι ίδιοι υγειονομικοί κανόνες και απαιτήσεις ισχύουν και για τη λειτουργία υπηρεσιών catering και δεξιώσεων στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων.

Οι υπηρεσίες take away, delivery και καθ’ οδόν drive- through επιτρέπονται χωρίς την παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών και χωρίς να απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή δήλωσης αρνητικού διαγνωστικού/αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ, θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (ανοικτοί ή κλειστοί) χώροι αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.

Τι ισχύει για τις μάσκες

Με βάση το ΦΕΚ προβλέπεται χρήση προστατευτικής μάσκας:

σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Ποιοι εξαιρούνται από τη μάσκα

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετώ