«Με μονοκονδυλιά του κράτους άπαντες οι μισθοδοτούμενοι από το ελληνικό δημόσιο ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πρέπει να υποχρεωθούν να εμβολιαστούν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος Συνετός.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι εργαλειοποιείται η εκκλησία από την πολιτική, ο Μητροπολίτης Δωδώνης απάντησε: «Πάντα όλα τα κόμματα εργαλειοποιούν την εκκλησία αλλά η εκκλησία να το ξέρετε- ήταν δόγμα του αειμνήστου Σεραφείμ-«ούτε πολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται αλλά πορεύεται».

Αναφορικά με τη φράση «δεν δεχόμαστε να γίνουμε εργαλείο μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε: «Οι παπάδες είναι σαν τα κάρβουνα, έλεγε ο Σεραφείμ, εάν είναι ανάμενα καίνε κι αν είναι σβηστά λερώνουν. Όλοι μηδενός εξαιρούμενου, εκτός των διδακτορικών καταστάσεων, θέλουν να τα έχουν καλά με την εκκλησία. Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εκκλησία είναι ο λαός που πιστεύει, ο ναός είναι ναός και η εκκλησία διοικείται από την ιεραρχία».

Ερωτηθείς τι απαντάει στον αρνητή ιερέα, απάντησε: «Του λέω είσαι παλαβός διότι εάν νομίζεις αυτό που θα σου βάλουν είναι τσιπ το έχεις ήδη στην τσέπη σου με το κινητό. Δεν έχεις το δικαίωμα ενδεχομένως όταν έχεις νόσημα να το μεταφέρεις και σε άλλους. Πρέπει λοιπόν επειδή έρχεσαι σε επαφή με τον λαό και δεν κάθεσαι στο σπίτι σου να φροντίσεις να μην υπάρχει δυνατότητα καμία και καμία πιθανότητα να μεταφέρεις το μικρόβιο στον άλλον».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η εκκλησία θα έπρεπε να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους κληρικούς, επισήμανε: «Νομίζω ναι αλλά το καλύτερο θα ήταν αυτό που έχω πει με μονοκονδυλιά του κράτους άπαντες οι μισθοδοτούμενοι από το ελληνικό δημόσιο ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υποχρεούνται να εμβολιαστούν».

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να πει ο επίτροπος της εκκλησίας σε κάποιον πιστό που θα αρνηθεί να κάνει rapid τεστ, ο κ. Χρυσόσοτομος ανέφερε: «Να του πει ‘’να έρθεις αύριο που θα είναι άδεια η εκκλησία’’».

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι δεν θα πρέπει να τον αφήσει να μπει

«Όχι βέβαια», τόνισε ο Μητροπολίτης.

ΔΗΜ: Ένας επίτροπος που θα ελέγξει ένα ιερέα ο οποίος θα αρνηθεί να κάνει το rapid test θα πρέπει να τον καταγγείλει;

«Ναι πρέπει να τον καταγγείλει. Αν δεν τον καταγγείλει θα έρθει νομοτελειακά να αρρωστήσει. Ξέρουμε παπάδες εμείς εδώ στη Ζάκυνθο που αρρώστησε όλη η οικογένεια και δεν βάζουν μυαλό. Εάν δεν πειθαρχήσει η συνδιοίκηση της εκκλησίας, ο παπάς στον δεσπότη, ο δεσπότης στη Σύνοδο τότε θέτεις τον εαυτό σου εκτός εκκλησίας. Σου λέει η εκκλησία ‘’κύριε πρέπει να εμβολιαστείς’’, δεν εμβολιάζεσαι σημαίνει ότι εσύ θέτεις τον εαυτό σου εκτός εκκλησίας. Εκκλησία είναι ο λαός άρα εκτός του λαού και άρα εφόσον είσαι εκτός του λαού που πιστεύει το δόγμα είσαι και εκτός του ναού. Ισχύει για όλους, δεν υπάρχουν κανόνες εξαίρεσης εδώ. Ισχύει για τους ιερείς, και για τους αρχιερείς και για τον Πάπα της Ρώμης και από εκεί και πέρα ‘’σκασίλα μου’’», διαμήνυσε κλείνοντας.