Ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης προτείνει να κηρυχθεί αθώος, αλλά λόγω αμφιβολιών, ο 36χρονος γιος πολύ γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται ότι το 2013 σκότωσε τον 25χρονο μπάτλερ της οικογένειας στη βίλα τους στο Πανόραμα επειδή δεν ενέδιδε στις σεξουαλικές προτάσεις του.

Μετά από οκτώμισι ολόκληρα χρόνια η υπόθεση που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο βαδίζει πια προς το τέλος της, με την απόφαση του Στρατοδικείου να αναμένεται τη Δευτέρα. Ωστόσο, παρά τις καταθέσεις αστυνομικών, ιατροδικαστή, συγγενών και φίλων ελάχιστο φως έπεσε στα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, την ώρα, μάλιστα, που πολλά, όπως αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, ήταν τα λάθη της αστυνομίας στο χειρισμό της έρευνας μετά τη δολοφονία.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η πρόταση του εισαγγελέα για αθώωση του 36χρονου κατηγορούμενου, λόγω αμφιβολιών, καθώς «λείπει το κίνητρο της εγκληματικής πράξης», ενώ υπάρχει «ένα θολό σημείο για το αν ο στραγγαλισμός προήλθε από αριστερόχειρα ή δεξιόχειρα», όπως είπε.

«Δεν μπορώ να καταλήξω καθώς υπάρχουν αμφιβολίες ότι είναι ένοχος, αν και είναι η πιθανότερη εκδοχή», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το voria.gr, ο εισαγγελέας της έδρας.

Ερωτικό το κίνητρο (;)

Υπενθυμίζεται ότι ο 25χρονος οικιακός βοηθός Ασάν Φονσέκα με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα είχε βρεθεί νεκρός στις 17 Φεβρουαρίου του 2013 στην πισίνα της έπαυλης, με το κεφάλι του και τον κορμό του να βρίσκονται μέσα στο νερό, πιθανότατα για να σβηστούν τυχόν ίχνη. Για το θάνατό του κατηγορήθηκε ο μικρός γιος της οικογένειας που εκείνη την εποχή υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Ο νεαρός ήταν ο μόνος που βρισκόταν στη βίλα, εκτός από τη μαγείρισσα που ήταν άρρωστη και το 25χρονο θύμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό. Ο εισαγγελέας, αφού απέρριψε τις πιθανότητες να έπεσε είτε θύμα ληστείας/διάρρηξης είτε να μπήκαν γνωστοί και να τον σκότωσαν, σημείωσε πως υπάρχει και η τρίτη εκδοχή, με δράστη τον κατηγορούμενο.

«Είχε την ευκαιρία και τη χρονική εγγύτητα να το πράξει. Γνώριζε το σπίτι και θα μπορούσε να το κάνει ακόμα και όταν το θύμα κοιμόταν. Το ότι δεν βρέθηκε γενετικό του υλικό στο θύμα δεν σημαίνει τίποτα γιατί δεν βρέθηκε και κανενός άλλου», επισήμανε. «Ωστόσο δεν μπορούμε να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο αν δεν βρούμε το κίνητρο. Δεν ήταν οικονομικό, ούτε είχε σχέσεις με απαγορευμένες ουσίες ούτε ήταν θέμα εκδίκησης», είπε επισημαίνοντας ότι αυτό που εξετάζεται είναι το ερωτικό. «Δεν προκύπτει όμως ότι είναι ομοφυλόφιλος», πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας άφησε σαφείς αιχμές για τις παραλείψεις της αστυνομίας στην έρευνα, σημειώνοντας πως αν είχε βρεθεί γενετικό υλικό στα ρούχα, όλα θα ήταν ξεκάθαρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στεγνά ρούχα του νεαρού απ’ όπου θα μπορούσε να βρεθεί γενετικό υλικό τοποθετήθηκαν μαζί με τα βρεγμένα.

Πριν από την αγόρευση του εισαγγελέα, ο 36χρονος κατηγορούμενος, που σήμερα είναι πατέρας δύο παιδιών, στην απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη δολοφονία του 25χρονου οικιακού βοηθού. «Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για το θάνατο του παιδιού. Είμαι αθώος, δεν έχω καμία σχέση», υποστήριξε, ενώ ισχυρίστηκε πως τις ημέρες εκείνες που είχε βγει από το στρατόπεδο και είχε πάει στο σπίτι του Πανοράματος, τον 25χρονο τον είδε μόνο δύο φορές καθώς τις περισσότερες ώρες βρισκόταν σε ίντερνετ καφέ.

«Το επόμενο πρωί γύρισα στο στρατόπεδο. Στην αρχή η μητέρα μου είπε ότι πνίγηκε ο βοηθός μας στην πισίνα. Μετά με ενημέρωσε ότι τελικά επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια», είπε. Αναφερόμενος στη σχέση του με το θύμα είπε ότι δεν τον γνώριζε καλά καθώς εργαζόταν για πολύ λίγο καιρό στο σπίτι τους, ενώ απαντώντας για τις γυμνές φωτογραφίες που βρέθηκαν σε κοινή συνομιλία με τους φίλους του, τις χαρακτήρισε ως πλάκα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που τον φέρουν να τέλεσε το έγκλημα με σεξουαλικά κίνητρα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ