Για καθυστέρηση στη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παραγραφή ορισμένων αδικημάτων κάνουν λόγο οι 4 γυναίκες που έχουν μηνύσει για βιασμό τον 40χρονο σταρ της «10ης εντολής», Λάμπρο Φιλίππου.

Για το λόγο αυτό, κατέθεσαν αίτηση προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, στην οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το ότι ακόμα δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον ηθοποιό που τα τελευταία χρόνια κατοικεί και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν ήδη καταθέσει όλες οι γυναίκες που έπεσαν θύματα του 40χρονου καλλιτέχνη, μαζί με τους γονείς τους, καθώς και άλλες τρεις γυναίκες οι οποίες τον κατήγγειλαν για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις μηνύτριες 

Σύμφωνα με το dikastikoreportaz.gr, o δικηγόρος Πέτρος Πανταζής που εκπροσωπεί τις μηνύτριες δήλωσε ότι «Πρόκειται για μια ώριμη δικογραφία για την άσκηση ποινικής δίωξης». Οι μηνύτριες περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα όσα εξαναγκάστηκαν να υποστούν από τον Λάμπρο Φιλίππου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από αυτές, μια 29χρονη σήμερα ηθοποιός που κάνει καριέρα στο εξωτερικό και η μικρότερη αδελφή της, έπεσαν θύματα βιασμού επί σειρά ετών και κατ’ επανάληψη, με πράξεις που έφταναν στα όρια του σαδισμού, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν ότι και οι δύο ζούσαν ταυτόχρονο εφιάλτη.

Στην αίτησή τους προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας οι 4 μηνύτριες κάνουν λόγο για υπόθεση που έχει «παγώσει» εδώ και δύο μήνες, παρότι θα έπρεπε να έχει γίνει κατεπείγουσα έρευνα, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι εγκυμονεί και ο κίνδυνος της παραγραφής καθώς ορισμένες από τις πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί πριν από 13 χρόνια και συγκεκριμένα το 2008.

Τρεις μηνύσεις σε βάρος του Λάμπρου Φιλίππου

Ο 40χρονος είναι ο τέταρτος κατά σειρά ηθοποιός που ελέγχεται για βαρύτατα αδικήματα, μετά τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον Πέτρο Φιλιππίδη, που βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι στις Φυλακές Τρίπολης, αλλά και τον Θάνο Κοντογιώργη σε βάρος του οποίου ασκήθηκε πρόσφατα δίωξη για βιασμό. Σε βάρος του Λάμπρου Φιλίππου έχουν κατατεθεί 3 μηνύσεις. Η πρώτη κατατέθηκε στις 21 Ιουλίου από τις δύο αδελφές που κατήγγειλαν τα όσα φρικτά πέρασαν στα χέρια του 40χρονου σήμερα ηθοποιού κατά το διάστημα 2008-2014. Οι νεαρές γυναίκες όταν έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης ήταν 14 και 15 ετών και έκαναν λόγο για έναν πολύ χειριστικό άνθρωπο. Η 29χρονη ηθοποιός μάλιστα, λόγω της χειριστικής συμπεριφοράς του, τον ερωτεύτηκε και έκανε σχέση μαζί του, ενώ ο ίδιος δεν δίστασε να κακοποιήσει και τη μικρή αδελφή της, φτάνοντάς τη σε σημείο να σκεφτεί την αυτοκτονία το χειμώνα του 2012 όταν θέλησε να πέσει από το μπαλκόνι του σπιτιού της και τελευταία στιγμή την πρόλαβε η αδελφή της.

Ακολούθησαν δύο ακόμη μηνύσεις από άλλες γυναίκες για την πράξη του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και του τετελεσμένου βιασμού, ενώ παράλληλα κατέθεσαν ως μάρτυρες τρεις ακόμη γυναίκες που εξιστόρησαν άλλα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Με την αίτησή τους διαμαρτύρονται για την κωλυσιεργία που έχει παρατηρηθεί και «ικετεύουν» μάλιστα την προϊσταμένη της Εισαγγελίας να πράξει τα δέοντα προκειμένου να «επιτευχθεί η άμεση και κατ’ απόλυτη προτίμηση διενέργεια της ενάρξεως της ποινικής δίωξης και, εν συνεχεία, της τακτικής ανακρίσεως». Μάλιστα δηλώνουν έντονα αγανακτισμένες καθώς, όπως λένε, «τα εγκλήματα που καταγγέλλονται είναι συγκλονιστικά και έχουν τελεστεί σε βάρος (και) ανηλίκων κοριτσιών, γεγονός που καταλύει κάθε ισχυρισμό περί τυχόν “συναινέσεως” των μηνυτριών».

Ζήτησε να συνενωθούν οι μηνύσεις σε μία δικογραφία

Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος των τεσσάρων γυναικών στις 30 Αυγούστου 2021 με αίτησή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ζήτησε να συνενωθούν οι μηνύσεις σε μία δικογραφία και να διαταχθεί η κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο. Η αίτηση ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία την έκανε δεκτή και παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών τη συνένωση όλων των μηνύσεων και την κατ’ απόλυτη διεξαγωγή της ανάκρισης. Στην αίτησή τους όμως οι τέσσερις μηνύτριες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε η παραμικρή εξέλιξη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time