Η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά στη δίνη της πανδημίας του κοροναϊού, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται ήδη στα όριά του, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα αγγίζει το 100%.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξήθηκε κατά 0,3 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και έφτασε στο 1,12 , ενώ και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται πλέον σε 0,92% από 0,70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κι άλλες περιοχές εντάχθηκαν στις «κόκκινες» και συγκεκριμένα η Κέρκυρα, η Λέσβος, αλλά και τη δυτική περιοχή του λεκανοπεδίου, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο σταθερά για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τον πυκνό πληθυσμό και τον μέγιστο κίνδυνο διασποράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερους ανθρώπους, ωστόσο οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία είναι και πάλι κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι.

Στόχος των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας είναι να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ιδρύματα αποκλειστικά για τη νόσο Covid αλλά να εξυπηρετούνται και οι πολίτες με άλλα προβλήματα υγείας, να διενεργούνται στο μέγιστο τα χειρουργεία, να νοσηλεύονται και άλλοι ασθενείς, να παρακολουθούνται χρόνιοι ασθενείς, να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην τριτοβάθμια περίθαλψη και νοσηλεία.

Εξαιτίας, λοιπόν, της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα υγείας, η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής χώρας ήδη εξετάζεται σε μια προσπάθεια της διαχείρισης της επιδημίας, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών των εφημεριών με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.