Η έντονη ανησυχία για το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που αναμένεται και σήμερα, αλλά και η ανάγκη να περιοριστεί η μετάδοση του ιού επιστράτευσαν και πάλι τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα στο Μαξίμου. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.

 Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος συμμετείχε και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες και την ΚΕΔΕ.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό την σκιά της απειλής για νέο ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού που αναμένεται να καταγράψει η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ και η οποία θα δοθεί το απόγευμα στη δημοσιότητα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα ξεπερνούν τις 5.000.

 Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και την επιτροπή των ειδικών. Ήδη αποφασίστηκαν αυξημένοι έλεγχοι και ταυτοπροσωπία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ θα ενεργοποιηθούν και οι ανάλογες κυρώσεις για τους παραβάτες.

Ποιά μέτρα συζητά η κυβέρνηση 

Ακόμη και το ενδεχόμενο η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς και, εναλλακτικά,  των πιστοποιητικών νόσησης, να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους, αλλά και στους μεικτούς ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, κάτι σαν το Green Pass, το οποίο εφαρμόζεται στη γειτονική μας Ιταλία, μελετούν αυτή η στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου οι αρμόδιοι υπουργοί, με τη συμμετοχή του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα.

 Είναι προφανές και συζητείται επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην επίταση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών – προστατευτικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, ελέγχους τους οποίους θα διενεργούν πλέον μεικτά κλιμάκια και όχι μόνον οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τι αποφασίστηκε στην πρωινή σύσκεψη

Ηδη στην πρωινή τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν αυξημένοι έλεγχοι και ταυτοπροσωπία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ θα ενεργοποιηθούν και οι ανάλογες κυρώσεις για τους παραβάτες.

 Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

 Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

 

Εκστρατείες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό

Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.

 Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κοροναϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

 

 

Σημειώνεται πως το Σάββατο είχε σημειωθεί ρεκόρ κρουσμάτων με 4.696 νέα κρούσματα, 404 διασωληνωμένους και 38 θανάτους.

 Σε ανησυχητικό τόνο για την πορεία των κρουσμάτων μίλησε νωρίτερα, μέσω του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε αρχικά ότι σε αυτή τη φάση καταγράφεται ένα «ρεκόρ πανδημίας» σε ό,τι αφορά τη διασπορά, ενώ εκτίμησε ότι τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι θα έχουν ανοδική πορεία αν δεν ληφθούν μέτρα αναχαίτισης της διασποράς.

 «Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα» ήταν η προειδοποίησή του. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους εμβολιασμένους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.

 Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαρηγιάννης «βλέπει» αλματώδη αύξηση των διασωληνωμένων, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως είπε, από τα μέσα Νοεμβρίου μπορεί να μην έχουν ελεύθερες ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.