Έκκληση μέσω του ΣΚΑΪ για την επέκταση των τεστ με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ ακόμα στους εμβολιασμένους έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής κληθείς να αναφερθεί στην μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα, έδωσε έμφαση στο γεγονός της διενέργειας τεστ στο σύνολο του πληθυσμού, δίνοντας έμφαση στους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. «Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δεν θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε» εξήγησε ο καθηγητής.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Όπως διευκρίνισε μιλάει για δωρεάν self test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος. Η κυβέρνηση ή ο εργοδότης «μια φόρα την εβδομάδα φτάνει» αποσαφήνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία, περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης. Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μήνας» τόνισε δε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα, οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε μάλιστα.

Τέλος, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα-πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού». Για τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με προτροπές εμβολιασμού σχολίασε «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».