Μπροστά σε ένα δύσκολο πανδημικό χειμώνα βρίσκεται η χώρα με έναν ανησυχητικό συνδυασμό. Πρώτον τα αυξημένα κρούσματα, τους θανάτους, αλλά και τον χαμηλό εμβολιαστικό ρυθμό. Το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον εκφράζονται φόβοι πως τον Δεκέμβριο δεν αποκλείεται να φτάσουμε ακόμα και στα 5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία σοκάρουν, καθώς όπως λένε στο MEGA οι θάνατοι από τον κοροναϊό θα αυξηθούν δραματικά μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τονίζουν ότι δεν θα γίνουν τοπικά lockdownλέγοντας ότι όμως αν χρειαστεί θα τεθούν σε ισχύ περιορισμοί σε μεικτούς χώρους για τους ανεμβολίαστους.



«Ασφυξία» στις ΜΕΘ

Γέμισαν και πάλι οι μονάδες εντατικής θεραπείας και ελάχιστα κρεβάτια μένουν πλέον κενά. Σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία το πρωί υπήρχε μόλις ένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής στον Πολύγυρο. Τα νοσοκομεία της Πέλλας και της Ημαθίας έχουν «γονατίσει», από ανεμβολίαστους ασθενείς.

Ούτε ένα κενό κρεβάτι δεν υπήρχε το πρωί στις ΜΕΘ της Θεσσαλίας, αντίστοιχη εικόνα και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδος όπου είναι κατειλημμένες οι 17 από τις 18 κλίνες.

Η επιδημιολογική κατάσταση θα κρίνει κι αν τελικά υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει άμεσα να αυξηθούν, ενώ παράλληλα οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν την ενισχυτική Τρίτη δόση, καθώς η παραλλαγή Δέλτα αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος.