Πολύ «ήσυχα», «σεμνά και ταπεινά» για να χρησιμοποιήσουμε μία προσφιλή έκφραση της περασμένης δεκαετίας, έγινε σήμερα γνωστή, η επίσημη εκδήλωση ελληνικού ενδιαφέροντος για την πιθανή απόκτηση από την Ολλανδία δύο μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου «Μ» (“Karel Doorman”) και άλλων 6 ναρκοθηρευτικών!

Η γνωστοποίηση της πολύ σημαντικής αυτής ειδήσεως έγινε μέσω ενός σύντομου δελτίου τύπου της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στην οποία σημειώνονταν ότι υπογράφτηκε σχετική «Δήλωση Προθέσεων» (Letter of Intent/LOI) για πιθανή πρόσκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό δύο φρεγατών τύπου «Μ» και 6 ναρκοθηρευτικών, μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναυάρχου (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο και του Ολλανδού ομολόγου του Υποναυάρχου Arie Jan de Waard.

Η υπογραφή του LOI πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2021 στο περιθώριο της τακτικής συνεδριάσεως των Διευθυντών Εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου ακολούθως ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ συμμετείχε επίσης και στην άτυπη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμύνης (EDA).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ολλανδικές φρεγάτες τύπου «Μ» (Karel Doorman) αποτελούσαν την ολλανδική πρόταση για το πρόγραμμα της λεγόμενης «ενδιαμέσου λύσεως» του ευρύτερου προγράμματος προσκτήσεως φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, που κατεκυρώθη ως γνωστόν στις 3 γαλλικές Belh@rra. Οι φρεγάτες τύπου «Μ» αποτελούν την εξέλιξη των ολλανδικών φρεγατών τύπου “S” (Standard), οι οποίες σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του ΠΝ και σε αυτές έχουν υπηρετήσει σχεδόν το σύνολο των στελεχών του που τις γνωρίζουν άριστα. Πρόκειται για δύο ολλανδικές φρεγάτες και ισάριθμες του Βελγικού Ναυτικού, που και αυτό ενδιαφέρεται να τις πωλήσει και είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν το επόμενο ελληνικό «ενδιαφέρον». Η υπογραφή του LOI μεταξύ Ελλάδος – Ολλανδίας σημαίνει αφενός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε πολύ προχωρημένο σημείο, αφετέρου δεν σημαίνει ότι η Ελλάς τις αποκτά αλλά «κλειδώνει» τη τιμή και αποκτά προτεραιότητα εκφράσεως επιθυμίας αποκτήσεώς τους, αν τελικώς θελήσει να τις αποκτήσει, έναντι τυχόν άλλων ανταγωνιστών.

Τα ναρκοθηρευτικά είναι άλλη μία εξαιρετική περίπτωση γιατί το Πολεμικό Ναυτικό υστερεί εμφανώς στα σκάφη της κατηγορίας αυτής, που προσφέρουν πολύτιμο επιχειρησιακό έργο ενώ παράλληλα με χαμηλά κόστη καλύπτουν άμεσες διεθνείς παρουσίες για το ΠΝ και κατ’ επέκταση για τη χώρα. Πρόκειται για ναρκοθηρευτικά τύπου “Alkmaar”, που αν αληθεύουν οι πληροφορίες (www.ptisidiastima.gr) το ΠΝ μετά από διαπραγματεύσεις έχει πετύχει τιμές 3.500.000 εκατομμυρίων ευρώ το ένα (!), ποσό που αυξάνεται κατά 400.000 αν αποκτήσουμε μαζί τους και ένα υπερσύγχρονο τηλεκατευθυνόμενο μικροϋποβρύχιο ναρκαλιείας, που είναι το κόστος του! Πραγματικώς απίστευτη τιμή, που αποδεικνύει «εν τοις πράγμασιν» ότι οι άνθρωποι του ΠΝ που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα που «χωλαίνουν» ξέρουν επίσης και πως να βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις στις πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς.