«Καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για να ηρεμήσουν και να μην υπάρχουν Ρομά έξω από το δικαστικό μέγαρο Πειραιά όταν υπήρχε πλήθος αστυνομικών με πολιτική αμφίεση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η δικηγόρος του 14χρονου και του 16χρονού Ρομά, Βούλα Δημητριάδου, αναφορικά με το αν φοβάται ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί βεντέτα μεταξύ Ρομά και αστυνομικών.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι κακώς δεν προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί και ότι θα έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα ως την εκδίκαση της υποθέσεως, κ. Δημητριάδου σημείωσε: «Μακάρι οι κύριοι Ανακριτές και οι κύριοι Εισαγγελείς που επιλαμβάνονται υποθέσεων να εφαρμόζουν το 282 του κώδικα ποινικής δικονομίας χωρίς να προσεγγίζουν τις περιστάσεις και τη βαρύτητα της πράξης του αδικήματος».

«Το 282 λέει αυτός ο οποίος έχει μια πάρα-πάρα πολύ σοβαρή κατηγορία εμείς δεν προσεγγίζουμε τη βαρύτητα της πράξης δηλαδή το πόσο βαρύ είναι το έγκλημα αυτό θα το δει ο δικαστής, άλλα όταν ο κατηγορούμενος έχει μόνιμη κατοικία, δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες να διαφύγει και να είναι στη διάθεση των αρχών, ότι δεν είναι ύποπτος να διαφύγει τότε δεν μας ενδιαφέρει ας πάει στο φυσικό του δικαστή όταν γίνει το δικαστήριο να κρίνει την πράξη και να του επιβληθεί η ποινή. Σε τέτοιες περιπτώσεις ουκ ολίγες με τέτοια σοβαρότητα αδικήματος, με τέτοιες περιστάσεις γιατί μιλάμε για 38 σφαίρες και στοχευμένες σφαίρες... Τα παιδιά δεν κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, ήταν εγκλωβισμένα στο αυτοκίνητο», διευκρίνισε η ίδια.

ΔΗΜ: Ο μικρός πως έφυγε;

«Ο μικρός έφυγε όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί γιατί περισσότερο βάλλεται το αυτοκίνητο εξ δεξιών, ο νεκρός κάθεται στη θέση του συνοδηγού και τρώει τις τέσσερις σφαίρες, ο πίσω τραυματίας τρώει δύο σφαίρες, την πρώτη σφαίρα την τρώει πριν ξεκινήσουν οι ταυτόχρονοι πυροβολισμοί. Ο 14χρονος οδηγούσε και λυπάμαι πάρα πολύ που έρχονται το βράδυ πριν την έκδοση των διατάξεων της κ. ανακρίτριας με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως τους άφησε ελεύθερους και για πρώτη φορά ακούμε ότι φέραμε άλλον άνθρωπο. Πως είναι δυνατόν εμείς που ζητάμε επίμονα να διενεργηθεί έλεγχος DNA και αποτυπωμάτων μέσα στο αυτοκίνητο να φέρνουμε άλλον άνθρωπο!», ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

ΔΗΜ: Η δική σας ένσταση είναι κυρίως ότι αφέθησαν ελεύθεροι οι αστυνομικοί ή ότι θέλετε να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης;

«Tο θέμα της διαθεσιμότητας αφορά και το ίδιο το Αστυνομικό Σώμα και το αρμόδιο όργανο της ΕΔΕ. Κατ’ εμέ είναι μια περίπτωση η οποία πιστεύω ότι αρκετό καιρό θα απασχολεί το πανελλήνιο και τα media και τη Δικαιοσύνη διότι προβάλλουν ισχυρισμό άμυνας», υπογράμμισε η ίδια.

«Σηκώνουμε τα χέρια γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να φύγουμε είναι το λεωφορείο μπροστά και είναι οι μηχανές πίσω, σηκώνουμε τα χέρια εγώ έχω ταχύτητα και το πόδι μου ακουμπισμένο στο φρένο και οι τρεις τα σηκώσαμε. Όταν σηκώνω τα χέρια ολισθαίνει η μηχανή, χτυπάει τη μηχανή κατεβαίνει ο αναβάτης προλαβαίνει, για αυτό δεν τον παίρνει η μηχανή από κάτω και δεν υπάρχει τραυματίας αστυνομικός από καμία μηχανή. Εκείνη την ώρα λοιπόν κατεβαίνουν οι αναβάτες οι τέσσερις από τις δύο μηχανές που ήταν δύο μέτρα σχεδόν από μένα και έρχονται από δεξιά πλάγια και χτυπάνε. Πρώτη σφαίρα τρώει ο Στρατής που κάθεται ακριβώς πίσω από τη θέση του συνοδηγού αφού γίνεται αυτό του λέει ο Στρατής ‘’φύγε με χτύπησαν’’. Τότε κάνω εγώ τον ελιγμό παίρνω τη μηχανή που δεν έχει αναβάτη από κάτω και τότε εγκλωβίζεται το αυτοκίνητο. Πώς να τσουλήσει στην κατηφόρα το αυτοκίνητο με μια μηχανή από κάτω», ανέφερε η δικηγόρος επικαλούμενη την κατάθεση που έδωσε στην κα Ανακρίτρια στην κα Εισαγγελέα ο ανήλικος, υπογραμμίζοντας πως ο μικρός κατέθεσε τα παραπάνω χωρίς να περιπέσει σε αντιφάσεις.

«Τα παιδιά είπαν και τα δύο ότι εμείς εκείνη τη μέρα ήμασταν στο Λούνα Παρκ του Ρέντη, εκεί στα καφέ, φύγαμε αργά, λεωφορείο δεν βρήκαμε, να πάμε με τα πόδια σπίτι δεν γινότανε και είπαμε να κλέψουμε ένα αυτοκίνητο. Τον ρωτάει η κα ανακρίτρια ‘’ποιο συγκεκριμένα’’. ‘’Οποιοδήποτε βρίσκαμε’’», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του κ. Κούγια ότι ο 14χρονος δεν ήταν στο αυτοκίνητο, η κ. Δημητριάδου δήλωσε: «Μέσα στις καταθέσεις όλων των αστυνομικών λένε τα εξής, προ των απολογιών που δεν γνωρίζω τι είπανε γιατί θα έχω στη διάθεσή μου αντίγραφα των απολογιών από Δευτέρα. Λένε από την αρχή ότι ο νεκρός οδηγούσε. Τον νεκρό που οδηγούσε τον βγάλανε από τη θέση του συνοδηγού. Γιατί αφού δεν υπήρχε εγκλωβισμός και υπήρχε η δυνατότητα να τον βγάλουν από τη θέση του οδηγού; Δεύτερον, ο τραυματίας έτσι κι αλλιώς καθόταν πίσω, τον ανασύρουν από την πίσω πόρτα. Τον τρίτο που φύγει και διαφεύγει τον κυνηγάει ένας και με τα λεγόμενα του εντολέα μου του 14χρονου ρίχνει μια φορά που χαρακτηριστική φράση του είναι ''ευτυχώς βρήκε στη μάντρα γιατί εγώ έκανα αριστερά και έφυγα''. Ο μικρός ξέρει τους δρόμους μένει στο Πέραμα. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Όταν υπάρχει ισχυρισμός ότι ήρθε άλλος όφειλαν να περιγράψουνε σε βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτόν που διέφυγε. Εδώ δεν έχουμε καμία περιγραφή».

Ερωτηθείσα αν φοβάται ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί βεντέτα μεταξύ Ρομά και αστυνομικών, απάντησε: «Από το Σάββατο που ανέλαβα μαζί με τον κ. Πάτζο, είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά, καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για να ηρεμήσουν και να μην υπάρχουν Ρομά έξω από το δικαστικό μέγαρο Πειραιά όταν υπήρχε πλήθος αστυνομικών με πολιτική αμφίεση την ώρα μάλιστα που εγώ διατύπωνα μια υπερασπιστική γραμμή να χτυπάνε παλαμάκια και να προσφωνούν ήρωες τους αστυνομικούς. Δεν μπορεί την ώρα που θάψανε το παιδί τους και δεν ήρθαν γιατί σεβάστηκαν αυτό που τους είπαμε, υπάκουσαν, εσείς να ζητωκραυγάζετε και να μην σεβαστείτε το πένθος αυτών των ανθρώπων».

«Αυτό που ακούστηκε από τον πατέρα το λέει και το εννοεί. Ότι υπάρχουν αγανακτισμένοι αυτή τη στιγμή Ρομά γιατί θεωρούν ότι υπάρχει ένας ρατσισμός στην αντιμετώπιση αυτής της πράξης γιατί αν για παράδειγμα αν είχαμε και θρηνούσαμε ένα Γρηγορόπουλο, αν είχαμε ένα παιδί μιας άλλης οικογένειας που οδηγούσε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και μετέφερε ναρκωτικά θα είχαμε αυτή την αντιμετώπιση; Εγώ απεύχομαι να γίνει οποιοδήποτε επεισόδιο γιατί και οι αστυνομικοί έχουν οικογένειες, και οι αστυνομικοί τρέχουν για έναν πενιχρό μισθό και θέτουν εαυτό εις κινδύνους αλλά σας λεω ότι σε παρεμφερείς περιπτώσεις είχαμε προφυλακίσεις. Πάντως ο πατέρας του νεκρού εννοεί την έκκληση που απεύθυνε να μην κάνουν καμία βιαιοπραγία, να μην εμπλακούν σε κανένα επεισόδιο και είναι και δική μου έκκληση», συμπλήρωσε η ίδια.