Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, ενώ και σήμερα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, 589, ξεπερνώντας ακόμη και την Αττική.

Οι παρελάσεις και οι εορταστικές εκδηλώσεις ξύπνησαν αισθήματα υπερηφάνειας στους Έλληνες, αλλά παράλληλα και την ανησυχία των ειδικών που βλέπουν ότι οι νέες εστίες μόλυνσης που προέκυψαν από τις παρελάσεις και τις συγκεντρώσεις του κόσμου, θα πολλαπλασιάσουν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, υπάρχει έντονη ανησυχία και για την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, με τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν πια κλίνες στη ΜΕΘ για να περιθάλψουν τους ασθενείς με κοροναϊό. Η δραματική επίσης αύξηση των θανάτων κυρίως όσων δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό τόσο στην κοινωνία όσο και στους ειδικούς.

 Στο «κόκκινο» τα δείγματα των λυμάτων

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο» κι αυτό προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

 Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:

     Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.

     Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.

 Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

 Μπροστά και σήμερα σε κρούσματα η Θεσσαλονίκη

 Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και σήμερα τα κρούσματα στην Αττική αγγίζοντας τα 554, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 2.984 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 25 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

 Στο «κόκκινο» παραμένει και η Θεσσαλονίκη με 589 νέες μολύνσεις, η Λάρισα με 213, η Μαγνησία με 133, η Ημαθία με 113 και η Αχαΐα με 102.

 Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

 

Ανατολική Αττική: 52 κρούσματα

 

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 82 κρούσματα

 

Δυτική Αττική: 27 κρούσματα

 

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 79 κρούσματα

 

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 169 κρούσματα

 

Nήσοι: 7 κρούσματα

 

Νότιος Τομέας Αθηνών: 60 κρούσματα

 

Πειραιάς: 78 κρούσματα