Στις επιταγές της πανδημίας έχουν προσαρμοστεί οι φετινοί εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι παρόν, πολλαπλασιάζοντας ήδη σε τριψήφιους αριθμούς τα νέα κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Μόνο σήμερα Τρίτη οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 3.651, με τον αριθμό των διασωληνωμένων πολιτών να ανέρχεται σε 387 άτομα. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η αύξηση των θανάτων, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 63 απώλειες συμπολιτών μας από τη νόσο.

Υπό το φόβο της μαζικής εξάπλωσης του ιού, ένα ντόμινο ακυρώσεων των παρελάσεων καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες με πρωτοβουλία των τοπικών κοινωνιών, ενώ απαρέγκλιτη θεωρείται για τους συμμετέχοντες η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, περιορίζοντας όσο το δυνατόν τις πιθανότητες «έκρηξης» των νέων μολύνσεων.

Απαραίτητη η μάσκα για τους θεατές

Τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου είχε περιγράψει την προηγούμενη εβδομάδα και το Υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι».
«Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση.

Ντόμινο ακυρώσεων

Όπως έχει γίνει γνωστό ότι ακυρώνονται οι παρελάσεις μαθητών, φοιτητών, πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων στη Δράμα, την Καβάλα, τη Ροδόπη και τον Έβρο, σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστου Μέτιου, «λόγω της αύξησης κρουσμάτων Covid-19» και «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης».

 Επίσης, αρμόδιοι τοπικοί φορείς έχουν λάβει την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν παρελάσεις στην Πέλλα, την Ημαθία και την Πιερία εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας της τοπικής κοινωνίας από την επιπλέον μετάδοση του ιού λόγω συνωστισμού κατά τη διεξαγωγή των παρελάσεων. Στην απόφαση ματαίωσης των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου οδηγήθηκε και ο Δήμος Μετσόβου, λόγω «έκρηξης» των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

 Επιπλέον, δεν έγινε η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

 Ματαιώνονται οι παρελάσεις στην Θεσσαλία

 Οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ματαιώνονται και στη Θεσσαλία, μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία.

 Οπως σημειώνει το τοπικό μέσο, η απόφαση ελήφθη, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

 Σημειώνεται πως την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

 Ανησυχία για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού και το ιικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν τους φόβους των ειδικών, οι οποίοι εδώ και καιρό σε δηλώσεις τους επισημαίνουν τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης όπου παρατηρείται συνωστισμός και «κρούουν» το καμπανάκι για τις παρελάσεις.