Την ενοχή της κατηγορούμενης για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Δικαστές και ένορκοι ομόφωνα κήρυξαν ένοχη την 36χρονη για το συγκεκριμένο αδίκημα και όχι για αυτό τα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει. Πλέον, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής της κατηγορούμενης η μέγιστη ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι τα 15 έτη κάθειρξης.

Ειδικότερα το δικαστήριο δέχθηκε ότι η Έφη Κακαράντζουλα ρίχνοντας το καυστικό υγρό σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποπειράθηκε να τη σκοτώσει, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε ενδεχόμενος δόλος στην πράξη της και ότι τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επιπλέον την κήρυξε ένοχη και για το αδίκημα της απείθειας.

Πρόταση εισαγγελέα για 15 έτη

Να επιβληθεί η ανώτατη ποινή των 15 ετών στην 36χρονη η οποία καταδικάστηκε για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου πρότεινε ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ενώ για το αδίκημα της απείθειας πρότεινε ποινή έξι μηνών.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου στην καταδικασθείσα.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει στην κατηγορούμενη το συγκεκριμένο ελαφρυντικό επισημαίνοντας πως η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον 40χρονο. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».

Ολοκληρώνοντας ο εισαγγελέας είπε: «Την ενοχή της όπως απεφάνθη το δικαστήριο χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».