Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021. Γύρω στις 2 το µεσηµέρι, ο Σήφης Βαλυράκης ξεκινά τη µοιραία εξόρµηση µε το φουσκωτό του σκάφος από την εξοχική του κατοικία στην Ερέτρια µε προορισµό το Νησί των ονείρων ή Πεζονήσι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Ένα έρηµο νησάκι, σε κοντινή απόσταση από την Ερέτρια, όπου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ λάτρευε να καταδύεται στα καταγάλανα νερά και να απολαµβάνει το αγαπηµένο του χόµπι, το υποβρύχιο ψάρεµα.

Η ώρα περνά και η σύζυγός του, η πολυβραβευµένη ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, αρχίζει να ανησυχεί και καλεί αγωνιωδώς το Λιµενικό. Η τραγική συνέχεια είναι γνωστή. Εκείνη τη µοιραία Κυριακή ο Σήφης Βαλυράκης έκανε την τελευταία του βουτιά στα νερά του Ευβοϊκού Κόλπου, λίγα µέτρα µπροστά από τη βίλα που διατηρεί η οικογένεια. Μετά την τραγωδία, η Μίνα Βαλυράκη αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στην ονειρική αυτή κατοικία.

screencapture-airbnb-gr-rooms-17984598-2018-08-04-15_07_41
Η εντυπωσιακή βίλα της οικογένειας Βαλυράκη, ένα σπίτι µοντέρνας αρχιτεκτονικής 625 τετραγωνικών, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση µόλις λίγων µέτρων από την παραλία, πωλείται πλήρως επιπλωµένο έναντι 3 εκατ. ευρώ.

Όπως περιγράφει ο αδελφός της Μίνας, Θανάσης Παπαθεοδώρου, στα «Παραπολιτικά», οι λόγοι που οδήγησαν τη ζωγράφο να πάρει την απόφαση για την πώληση της οικίας είναι καθαρά συναισθηµατικοί. «Η δολοφονία έγινε λίγα µέτρα µπροστά από το σπίτι. Θα είναι προφανώς δύσκολο για τη Μίνα να συνεχίσει να πηγαίνει για διακοπές εκεί», αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ τονίζει ότι η σύζυγος του πρώην υπουργού, εδώ και δέκα µήνες, δεν έχει επισκεφθεί ξανά την περιοχή.


Ησυχαστήριο για το ζεύγος Βαλυράκη

Το ζεύγος Βαλυράκη λάτρευε την παραθεριστική κατοικία στην Ερέτρια. Ήταν το ησυχαστήριό τους. Ενα µέρος σε απόσταση λίγων χιλιοµέτρων από την Αττική, σε απόµακρη περιοχή, µε µαγευτική θέα, που η οικογένεια του πρώην υπουργού και οι φιλοξενούµενοί τους απολάµβαναν στιγµές χαλάρωσης µέσα στην απόλυτη ηρεµία. Από την πρώτη στιγµή που διαβαίνει κανείς τη µεγάλη στρογγυλή πόρτα της οικίας διαπιστώνει ότι το σπίτι συνδυάζει µε µοναδικό τρόπο την πολυτέλεια, την αισθητική και την άνεση. Σε κάθε γωνιά του δεσπόζουν τα έργα Τέχνης της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, ενώ η διακόσµηση χαρακτηρίζεται από καλαισθησία και κοµψότητα.
σπιτι2
σπιτι_1

Το µοντέρνο, επιβλητικό τζάκι στη µέση του καθιστικού, η τραπεζαρία, που µπορεί να φιλοξενήσει γεύµα για 14 άτοµα, και τα µοναδικής αισθητικής έπιπλα είναι µερικά από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στην οικία Βαλυράκη, η οποία διαθέτει τέσσερα υπνοδωµάτια, ενώ παρέχει ανέσεις όπως πισίνα, τζακούζι και playroom µε τραπέζι πινκ πονγκ, αλλά και ειδικά διαµορφωµένο γήπεδο µπάσκετ.
βαλυρακησ
eretra9


αγγελια
Πληροφορίες τα προηγούµενα χρόνια ήθελαν την οικογένεια του πρώην υπουργού να ενοικιάζει την κατοικία µέσω της πλατφόρµας Airbnb, µε τη χαµηλότερη τιµή ανά ηµέρα να αναφέρεται στα 2.600 ευρώ, ενώ το κόστος για µία και µόνο διανυκτέρευση αναφερόταν ότι έφτανε µέχρι και τα 5.500 ευρώ. Ωστόσο, ο αδελφός της Μίνας Βαλυράκη τονίζει στα «Π»: «Για τη συγκεκριµένη κατοικία έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Εδώ και είκοσι χρόνια το σπίτι δεν ενοικιαζόταν, αλλά έµεναν ο Σήφης Βαλυράκης και η Μίνα».

Όπως µας λέει ο κ. Παπαθεοδώρου, η κατοικία ήταν σε µια ήρεµη τοποθεσία και έτσι το ζευγάρι µετέβαινε µε την πρώτη ευκαιρία στο εξοχικό του σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Ο Θανάσης Παπαθεοδώρου µιλά στα «Π» για το συναισθηµατικό δέσιµο που είχαν η Μίνα και ο Σήφης µε το εξοχικό της Ερέτριας. «Ήταν ο παράδεισός τους», σηµειώνει χαρακτηριστικά. «Το σπίτι διαθέτει βεράντες µε υπέροχη θέα στα απέναντι νησιά. Η Μίνα ανέβαινε στην ταράτσα και ζωγράφιζε. Κάθονταν οι δυο τους εκεί, γευµάτιζαν. Ο Σήφης έκανε όλα τα χρόνια ψαροντούφεκο εκεί. Οπότε για τη Μίνα είναι πολύ δύσκολο να ξαναγυρίσει σε αυτό το σπίτι», αναφέρει συγκινηµένος ο Θ. Παπαθεοδώρου. Αναφορικά µε την πώληση της βίλας της οικογένειας, ο κ. Παπαθεοδώρου δηλώνει: «Γνωρίζω ότι την πώληση έχει αναλάβει κάποιο µεσιτικό γραφείο. ∆εν ξέρω ακριβώς την τιµή που έχει διαµορφωθεί. Αν αναφέρεται το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, θα είναι αυτή η τιµή».


Η προσφυγή κατά του πρών εισαγγελέα για την υπόθεση

Σχετικά µε την εξέλιξη του θρίλερ για την εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει: «Η οικογένεια κατέθεσε προσφυγή στο αίτηµα του πρώην εισαγγελέως Χαλκίδας για αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Έχουµε δροµολογήσει µηνύσεις για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας κατά του πρώην εισαγγελέα, ο οποίος κατάφωρα αγνοεί οποιαδήποτε κατάσταση και στοιχείο και δεν έχει μπει σε ανάλυση ούτε των ηλεκτρονικών δεδομένων ούτε των καταθέσεων. Υπάρχουν δύο αυτόπτες μάρτυρες και πλούσιο ηλεκτρονικό υλικό, το οποίο δεν αξιοποιήθηκε. Εμείς, η οικογένεια, λόγω της συμπεριφοράς του εισαγγελέα έως σήμερα (Δ. Προκοπίου), προχωράμε στις δικές μας έρευνες και για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να προχωρήσει η σύλληψη των δύο αδελφών». Και ο κουνιάδος του πρώην υπουργού συμπληρώνει διαμαρτυρόμενος: «Αυτήν τη στιγμή η οικογένεια έχει ολοκληρώσει τη δική της έρευνα, η οποία είναι σε πολύ καλό σημείο. Η Εισαγγελία δεν πραγματοποιεί καμία έρευνα και εξετάζει τον φάκελο της προανάκρισης. Δηλαδή, τίποτα».

Σημειώνεται πως η οικογένεια υποστηρίζει ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, με τη Μίνα Βαλυράκη να αντιδρά εντόνως στη εισήγηση της Εισαγγελίας να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα. «Θεωρώ την εξέλιξη αυτή βαθιά προσβολή όχι μόνο στο πρόσωπο του αγωνιστή της Δημοκρατίας Σήφη Βαλυράκη και της οικογένειάς μας, αλλά και τεράστια προσβολή και όνειδος προς την ελληνική Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και τους θεσμούς», ανέφερε σε σχετική, πρόσφατη, ανακοίνωσή της η σύζυγος του πρώην υπουργού».