Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος. 

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για εμβολιασμό κατά του κοροναϊού αλλά και κατά του ιού της γρίπης. Παράλληλα ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα Τρίτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 4.165 νέα κρούσματα κοροναϊού

Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Κοροναϊός και γρίπη αυξάνουν κατά 20% την θνησιμότητα

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της covid-19, είπε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% η συνλοίμωξη γρίπης και covid-19, σύμφωνα με μελέτη από την Μ. Βρετανία. Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δόσεις. Αναφερόμενη δε στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους, περίπου 5.000, σε παχύσαρκους περίπου 4.000 και σε υγειονομικούς περίπου 20.000, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.

Εμβόλιο και μετάλλαξη Δέλτα

«Θα πρέπει να αναφερθεί πάλι ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από νόηση covid είναι επαρκής και προσφέρει υψηλή προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Δ» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Πολλοί ανησυχούν εάν είναι επαρκής η κάλυψή τους αφού έχουνε νοσήσει με τη μία δόση εμβολίου, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι είναι και επαρκής και αποτελεσματική.

Θεμιστοκλέους – Ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για την 2η δόση όσων έχουν κάνει Johnson & Johnson

Aνοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα πρέπει να έχουν περάσει δύο μήνες μετά την πρώτη δόση με J&J. Η ενισχυτική δόση θα γίνεται αρχικά με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα δρομολογηθεί να γίνεται και με Moderna.