kougias_parapolitika_90,1
Ελλάδα

Κούγιας στα Παραπολιτικά 90,1 για Πέραμα: Εκείνο που ενοχλεί περισσότερο είναι η πολιτική προσέγγιση

«Το αποτέλεσμα αυτής της σπουδαίας υποθέσεως έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις συμπεριφορές των χιλιάδων αστυνομικών που καλούνται κάθε μέρα να αντιμετωπίσουν εγκληματίες», δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος

Αναφορικά με το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα , τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας επισημαίνοντας ότι εκείνο που ενοχλεί περισσότερο είναι «η πολιτική προσέγγιση, αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για έναν εφαρμοστή και ερμηνευτή του δικαίου σαν και εμένα που έχει σκοπό μόνο να βοηθήσει τους δικαστές να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις».

«Το αποτέλεσμα αυτής της σπουδαίας υποθέσεως έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις συμπεριφορές των χιλιάδων αστυνομικών που καλούνται κάθε μέρα να αντιμετωπίσουν εγκληματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κράτηση των συγκεκριμένων αστυνομικών από τη στιγμή που ασκήθηκε ποινική δίωξη και σε αυτούς γιατί πρώτα ασκήθηκε ποινική δίωξη στους επιζήσαντες επιβάτες του κλεμμένου ΙΧ, ποινική δίωξη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος 10 αστυνομικών, και ακολούθησε η ποινική δίωξη εις βάρος των επτά αστυνομικών που χρησιμοποίησαν τα όπλα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας για το θύμα και της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος των δύο άλλων επιβαινόντων, ήταν επιβεβλημένη η κράτηση», διευκρίνισε ο γνωστός ποινικολόγος.

«Είναι στα πλαίσια του αυτοφώρου και όταν πρόκειται περί κακουργήματος πρέπει εντός πέντε ημερών να γίνει η απολογία τους σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει προηγούμενο ποτέ να μην μείνουν κρατούμενοι», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μένουν ελεύθεροι αν η ποιότητα του αδικήματος είναι σε βαθμό πλημμελήματος ή εάν η απειλούμενη ποινή ήταν ποινή καθείρξεως μέχρι δέκα ετών. Άρα εδώ έχουμε ποινή καθείρξεως απειλούμενη ισοβίων ή με ελαφρυντικό μεταξύ 5 και 15 ετών άρα ήταν επιβεβλημένη η κράτηση τους. Έκαναν το καθήκον τους οι εισαγγελείς που τους κράτησαν», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ.: Τι εννοείτε όταν αναφέρεστε σε πολιτική διάσταση

«Η πολιτική διάσταση είναι ότι από την πρώτη μέρα έγινε μια πολιτική εκμετάλλευση, άκουγα χθες τον κ. Τόσκα να μιλάει και να λέει ότι οι αστυνομικοί δεν έπρεπε να συμπεριφερθούν έτσι, οι αστυνομικοί είναι από αυτούς που προσελήφθησαν τα τελευταία δύο χρόνια από τους 3.000 αστυνομικούς και για αυτό το λόγο συμπεριφέρθηκαν έτσι, αφήνοντας αιχμές εις βάρος της κυβερνήσεως. Όλοι έχουν από 5 έως 15 χρόνια, έχουν προσβληθεί μάλιστα με την προηγούμενη κυβέρνηση ειδικά οι αστυφύλακες είναι όλοι μετά το ’15», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Είναι όλα παιδιά από τη Βόρεια Ελλάδα, από χωριά της Κοζάνης, των Σερρών , ένας είναι από ένα χωριό της Κέρκυρας. Είναι όλοι εκπαιδευμένοι και μάλιστα ο υπαστυνόμος είναι αριστούχος της Σχολής Υπαστυνόμων και πολύ πολύ εκπαιδευμένος. Όλοι τους δε έχουν τέτοια φύλλα ποιότητας, κορυφαίο είναι ότι τρεις από αυτούς έχουν συμμετάσχει στη διάσωση ενός Ρομά τον οποίο πήγε να σφάξει άλλος Ρομά και μπήκαν μέσα στον καταυλισμό με ηρωικό τρόπο και του έσωσαν τη ζωή του», τόνισε ο κ. Κούγιας.

«Υπάρχει ένας νομικός ισχυρισμός δικός μας ότι δηλαδή οι αστυνομικοί ενήργησαν σε νόμιμη άμυνα. Αυτός ο νομικός ισχυρισμός έχει βάση στην προηγηθείσα ποινική δίωξη χρονικά εις βάρος των δραστών της κλοπής οι οποίοι διώκονται εκτός από τη κλοπή, διώκονται και γιατί διέπραξαν το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος 10 αστυνομικών. Με ποιο τρόπο; Με τη χρήση του αυτοκινήτου γιατί όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, απλοί πολίτες, φτωχοί άνθρωποι του Περάματος, προσπάθησαν με επανειλημμένη δράση αυτοί που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο να χτυπήσουν τις μοτοσυκλέτες πάνω με τους επιβαίνοντες και ή να τους κόψουν το πόδι ή να τους σπάσουν το πόδι ή να τους σκοτώσουν. Μάλιστα ένας από αυτούς είχε ήδη πέσει στο δρόμο και συνέχιζε το αυτοκίνητο να κινείται προς το μέρος του και τότε άρχισαν οι πυροβολισμοί εκ μέρους επτά αστυνομικών, όχι ενός», συμπλήρωσε.

«Άρα σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν βασικά νομικά επιχειρήματα νομίμου αμύνης γιατί σε αντίστοιχη υπόθεση το 2016 στην Καλλιθέα ο αστυνομικός πυροβόλησε και αφαίρεσε τη ζωή ενός που με ένα αυτοκίνητο εκινείτο εναντίον του και μάλιστα προσπαθούσε να χτυπήσει το μοτοσυκλέτα, πυροβόλησε και δέχτηκε το δικαστήριο ότι αυτή είναι επίθεση για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ακολούθως, δεν μπορούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη γιατί το θύμα της ανθρωποκτονίας ήταν νεκρό αλλιώς ήταν κατηγορούμενος για απόπειρα εις βάρος του αστυνομικού και ο αστυνομικός αθωώθηκε. Υπάρχουν και βουλεύματα επίσης που έχουν δεχτεί ότι η επίθεση με αυτοκίνητο κατά μοτοσυκλετιστού είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε: «Άρα στο νομικό κομμάτι υπάρχει δικαίωση, αυτή την περιμένουμε και αύριο με την κρίση της κας ανακρίτριας και τη γνωμοδότηση του εισαγγελέως οπότε υπάρχει βάσιμος ισχυρισμός ότι είναι νόμιμη άμυνα οπότε στην ουσία της υποθέσεως προσδοκούμε σε μια απαλλαγή διαβουλεύματος».

ΔΗΜ.: Δηλαδή μπορεί να μην παραπεμφθούν καν σε δίκη;

«Ναι υπάρχει και προηγούμενο σε αστυνομικό που χρησιμοποίησε το όπλο του σε μια ληστεία που έγινε στα Βριλήσσια και με απαλλακτικό βούλευμα να μην οδηγηθούν σε δίκη, να μην χάσουν τη δουλειά τους που για μένα θα είναι έγκλημα να είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο, το πρώτο είναι αύριο να αφεθούν ελεύθεροι γιατί πραγματικά δεν συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις προσωρινής κρατήσεως, δεν πρόκειται να επαναλάβουν τις πράξεις, δεν είναι εγκληματίες. Δεν μπορούν να δυσχεράνουν το έργο της ανακρίσεως και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν είναι τίποτα μεγαλοεπιχειρηματίες να βγουν στο εξωτερικό και να ζήσουν με τα πλούτη από τις παράνομες πράξεις τους. Άρα το πρώτο ζητούμενο είναι αύριο να μείνουν ελεύθεροι και ακολούθως να επιδιώξουμε την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος, κάτι που θα δώσει κουράγιο στους υπόλοιπους αστυνομικούς να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν», απάντησε ο ποινικολόγος.

«Πρέπει να κάνουμε υπομνήματα για επτά ανθρώπους που δεν έχουν πατήσει τη ζωή τους, παρά μόνο ως μάρτυρες κατηγορίες σε βάρος εγκληματιών στα δικαστήρια και τώρα βρίσκονται οι ίδιοι κατηγορούμενοι και κρατούμενοι και είναι ιδιαίτερο αυτό το αίσθημα ευθύνης που έχω. Κάποια παραφιλολογία που αναπτύχθηκε περί του ότι δόθηκε εντολή να μην συνεχίσουν την καταδίωξη σκοπίμως από κάποιους που θέλαν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα, διαδόθηκε αυτό το ψευδές γεγονός, υπήρχε εντολή από το Κέντρο επιχειρήσεων αλλά για άλλη ομάδα. Η πρώτη ομάδα που είναι η ομάδα ΔΙΑΣ των Καμινίων που έχει συγκεκριμένα τοπικά όρια δράσεως που αρχίζουν στο Ρέντη και τελειώνουν εκεί που ανέλαβε η ομάδα του Χαϊδαρίου, σε αυτή την ομάδα του Χαϊδαρίου καμία εντολή δεν δόθηκε να σταματήσει η καταδίωξη. Αντιθέτως επειδή ανέλαβαν αυτοί είπαν στους προηγούμενους να σταματήσουν για να συνεχίσουν αυτοί και μάλιστα με πολύ δύσκολες συνθήκες να κυνηγάς ένα αυτοκίνητο με 200 χιλιόμετρα με μοτοσυκλέτα», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Για τους 38 κάλυκες, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Είναι επτά αστυνομικοί τα όπλα είναι ημιαυτόματα και αν είναι δυνατόν να είναι και οι επτά εγκληματίες αστυνομικοί οι οποίοι δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή και όλοι να εκτίμησαν την επίθεση με το αυτοκίνητο ως κίνδυνο για τη ζωή των ιδίων και των συναδέλφων τους και όλοι να έκαναν αυτή την επιλογή. Το ότι έριξαν 38 κάλυκες με ένα πάτημα της σκανδάλης μπορεί να φύγουν και δέκα σφαίρες από κάθε όπλο ή να μπορεί να αδειάσει. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν έχουμε ιατροδικαστική έκθεση».

ΔΗΜ: Από τη στιγμή που δεν έχουμε ιατροδικαστική και βαλλιστική εξέταση είναι δυνατόν όλοι να πηγαίνουν με την ίδια κατηγορία;

«Η βαλλιστική είναι αυτή που θα αποσαφηνίσει τα πράγματα όμως η ποινική δίωξη ασκείται in rem δηλαδή στα γεγονότα. Από τη στιγμή που δεν έχει αποσαφηνιστεί τίνος το όπλο από τους κατηγορουμένους πυροβόλησε παρόλο που εκεί δεν έχει κανένα ενδιαφέρον μπορεί να μην ήταν αυτή η θανατηφόρα βολή, σημασία έχει που πυροβόλησε και με ποιες συνθήκες πυροβόλησε. Γιατί αν έχουμε την ιατροδικαστική θα φανεί η πύλη εισόδου και η πύλη εξόδου στο διαμπερές που ήταν και θανατηφόρο στο λαιμό. Αν αυτός είχε σκύψει στο κάθισμα επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός ότι ακόμα και στον κίνδυνο της ζωής τους δεν σημάδεψαν να σκοτώσουν, σημάδεψαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο να κινείται. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον από τη βαλλιστική γιατί τελικώς από εκεί θα αποσαφηνιστεί αν ένας εξ αυτών έχει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και οι υπόλοιποι την απόπειρα της ανθρωποκτονίας», επισήμανε.

«Όμως μην ξεχνάτε το κυρίαρχο που είναι η άσκηση ποινικής διώξεως για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος και των δέκα από τους δράστες της κλοπής και από αυτούς που καταδιώκονταν και δεν σταματούσαν, και μάλιστα ο ένας από αυτούς καταζητείται και ενώ έχουν περάσει τόσες μέρες δεν έχει παραδοθεί. Επειδή λένε όλοι ότι ήταν άοπλοι να σας πω ότι στο Facebook για όλους αυτούς υπάρχουν φωτογραφίες, το δικό τους Facebook με καραμπίνες, που είναι καραμπίνες που δεν χρησιμοποιούνται για κυνήγι», κατέληξε.