Το μοναδικό σε κατάσταση πτήσεως θρυλικό μαχητικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το Spitfire ΜJ755, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, προγραμματίζεται να ανοίξει την παρέλαση των πτητικών μέσων στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας έτσι την παρθενική του (επαν)εμφάνιση στους ουρανούς της Μακεδονίας.

Την είδηση είχε αναφέρει προ ημερών η ΕΡΤ3 (Ν.Λαδιανός) και σήμερα επιβεβαιώνει η ΠΑ «μερικώς» υπό την έννοια, «είναι προγραμματισμένο να πετάξει αλλά μηχάνημα είναι αυτό, κανείς δεν ξέρει τι θα «βγάλει» μέχρι το πρωινό της παρέλασης», όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικώς από το ΓΕΑ.

Αυτό λογικώς «μεταφράζεται» ότι «είναι προγραμματισμένο να πετάξει αλλά κράτα χαμηλά τον πήχη, μην έχουμε καμιά απρόοπτη μεν αλλά πιθανή όταν μιλάμε για αεροσκάφη, βλάβη που δεν θα του επιτρέψει να είναι στον αέρα».

Βεβαίως ευχές όλων μας είναι να πάνε όλα καλά και το θρυλικό Spitfire πετάξει και πάλι πάνω από τη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας έτσι την κορυφαία στιγμή της παρελάσεως.

Σήμερα εξάλλου, σε λίγη ώρα, ανήμερα του Πολιούχου της Πόλεως της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους F-16 της Ομάδος Επιδείξεως Μεμονωμένου F-16 «ΖΕΥΣ» της ΠΑ, ενόψει της πτήσεως – επιδείξεως που θα πραγματοποιήσει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, και μετά το πέρας της μεγάλης στρατιωτικής παρελάσεως, με κυβερνήτη τον 37χρονο Επισμηναγό (Ι) Χριστόδουλο Γιακουμή, με καταγωγή από το Πέραμα Αττικής.