Φύλλο και φτερό κάνουν οι δικαστικές και οι αστυνομικές αρχές όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διαλευκάνουν την πολύκροτη υπόθεσης της αιματηρής καταδίωξης που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου.

Τα ερωτήματα παραμένουν κρίσιμα, σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η αιματηρή συμπλοκή.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα το τελευταιο διάστημα είχε δοθεί εντολή στις περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ, να επικεντρώνονται σε αυτοκίνητα μάρκας Hyundai Accent 1300cc καθώς είχαν κλαπεί 17 πανομοιότυπα οχήματα από την περιοχή του Ρέντη, τα οποία χρησιμοποιούν συμμορίες δυτικών προαστίων για ληστείες και στα οποία στη συνέχεια, βάζουν φωτιά και τα κάνουν στάχτη στην περιοχή του Σχιστού.

Όταν το βράδυ της Παρασκευής οι αστυνομικοί εντόπισαν έξω από γνωστούς κινηματογράφους στου Ρέντη το Hyundai με το σπασμένο φινιστρίνι επιχείρησαν έλεγχο και όταν ο οδηγός διέφυγε άρχισαν να τον καταδιώκουν.

Στη Θηβών, το λευκό Hyundai παραβιάζει κόκκινους σηματοδότες, η καταδίωξη γίνεται επικίνδυνη καθώς είναι βράδυ Παρασκευής και το κέντρο δίνει εντολή να σταματήσει η επιχείρηση. Όμως το αυτοκίνητο έχει βγει ήδη στη λεωφόρο Αθηνών και στο κυνήγι έχουν μπει και τέσσερις ομάδες ΔΙ.ΑΣ από την περιοχή της Δυτικής Αττικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από λίγα λεπτά από το κέντρο επιχειρήσεων δόθηκε σήμα να σταματήσει η καταδίωξη, ωστόσο παρόλο που ο επικεφαλής της ομάδας υπαστυνόμος απάντησε «ελήφθη» οι συνάδελφοι του δεν άκουσαν και συνέχισαν να κυνηγούν το όχημα.

Για 20 λεπτά τουλάχιστον πέντε μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κυνηγούσαν το κλεμμένο Hyundai χωρίς το συγκεκριμένο κέντρο της άμεσης Δράσης (το Β’ κέντρο που διαβιβάζει σε Πειραιά και Δυτική Αττική) να ασχολείται, καθώς πίστευε ότι έχει τελειώσει η διαδικασία.

Μάλιστα μέσω του συστήματος επικοινωνιών SEPURA, οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες έδιναν το στίγμα των σημείων που βρίσκονταν χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί στο κέντρο υποψίες ότι συνέχιζαν την καταδίωξη. Για 20 ολόκληρα λεπτά μεταξύ κέντρου και ομάδων ΔΙ.ΑΣ, δεν υπήρχε καμία απολύτως επικοινωνία.

Αποτέλεσμα ήταν η κατάληξη όλων στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα, όπου ο υπαστυνόμος προσπάθησε κάνοντας δεξιά να πάει μπροστά από το αυτοκίνητο και τότε ο νεαρός οδηγός εμβόλισε τη μοτοσυκλέτα ρίχνοντάς τον κάτω. Τότε έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε, όπως και οι υπόλοιποι έξι συνάδελφοι του, πιστεύοντας ότι δέχονται πυρά έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και έριξαν συνολικά 38 σφαίρες.

Η μαρτυρία του αστυνομικού

Ένας από τους επτά αστυνομικούς, που συμμετείχε στην καταδίωξη εξήγησε τι ακριβώς συνέβη στο αιματηρό περιστατικό.

«Μας επιτέθηκε ο 20χρονος με το αυτοκίνητο. Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή. Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου», δήλωσε ο αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ.

Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι μαρτυρίες και των υπόλοιπων έξι αστυνομικών οι οποίοι οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα Πειραιά που τους άσκησε ποινική δίωξη.

Ο διάλογος των αστυνομικών της ΔΙΑΣ με τη ΓΑΔΑ

Λίγο μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου Ρομά οι αστυνομικοί επιχειρούν να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά. Μάλιστα όταν το κέντρο ρωτάει εάν υπάρχουν τραυματίες ο αστυνομικός που ακούγεται να μιλάει στον ασύρματο τονίζει ότι κανένας συνάδελφός του δεν έχει τραυματιστεί.

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.

Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.