Χωρίς να ξεκαθαρίσει επισήμως εάν ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης είναι βιολογικός ή όχι γιος του, ο Μίκης Θεοδωράκης, στις πέντε πολυσέλιδες διαθήκες που άφησε, έκανε ξεχωριστή μνεία σε αυτόν, προτρέποντας τους κληρονόμους του να μη σταθούν εμπόδιο στο έργο του. Ο αείμνηστος συνθέτης αναφερόμενος στον 54χρονο μουσικό παραγωγό που υποστηρίζει ότι είναι γιος του, τον προσφωνεί και με τα δύο επίθετα, κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως έμμεση αναγνώρισή του και αποδοχή της σχέσης του μαζί του.

Ταυτόχρονα τον ευχαριστεί για τη διάδοση της μουσικής του μέσω του Mikis Radio, του διαδικτυακού ραδιοφώνου που έχει δημιουργήσει ο Νίκος Κουρής και το οποίο ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός χαρακτήρισε ως «ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έχουν γίνει» ενώ παρακαλεί την οικογένειά του, τα άτομα του περιβάλλοντός του και την επί χρόνια γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, την οποία όρισε ως εκτελέστρια της διαθήκης του «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή». Υπογραμμίζει τέλος με νόημα: «Ο Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης) θεωρώ ότι γνωρίζει τις απόψεις και τις αρχές μου και πιστεύω ότι δεν θα θελήσει ποτέ να κάνει κάτι σε αντίθεση με αυτές».

Στη διαθήκη που συνέταξε ο Μίκης Θεοδωράκης τον Ιούνιο του 2017 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός Mikis Radio, ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Νίκου Κουρή (Θεοδωράκη), όπως υπογράφει, και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μού έχουν γίνει, εκπέμποντας τη μουσική μου, από τα λαϊκά μου τραγούδια μέχρι τις όπερες» αναφέρει ο συνθέτης. Στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία του ο Νίκος Κουρής «να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να διευκολυνθεί έτσι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του».

Σημειώνεται ότι ο 54χρονος μουσικός παραγωγός δήλωσε ενθουσιασμένος μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο γρήγορα ξέσπασε ο «πόλεμος» των δικηγόρων των δύο πλευρών που έδιναν τη δική τους ερμηνεία. Πάντως, ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης, μετά το θάνατο του συνθέτη, είχε τονίσει ότι δεν διεκδικεί κάτι από την περιουσία του.

«Για μένα πλούτος είναι ότι μου εμπιστεύτηκε το έργο του, μου έδωσε 4.000 τραγούδια του τα οποία με τη βοήθεια των συνεργατών του τα έχω διπλασιάσει και προσπαθώ να διαδώσω το έργο του παγκοσμίως. Ό,τι έκανα εδώ και 20 χρόνια σαν Νίκος Θεοδωράκης, το έκανα με τη συναίνεσή του. Το είχε αποδεχτεί, δεν με αμφισβήτησε ποτέ».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, έκανε λόγο για «θεοδωρακιστές» που χρησιμοποιούν το επίθετο του συνθέτη: «Στις διαθήκες δεν αφήνεται κανένα περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που λένε ότι είναι Θεοδωρακιστές και υπογράφουν ως “Θεοδωράκης”. Δεν αποδεχόμαστε ότι είναι γιος του γιατί μέσα στη διαθήκη, που είναι λεπτομερής, αναφέρει ρητά: “Τα δυο μου παιδιά και τα πέντε μου εγγόνια” και κάνει μνεία σε όλους τους ανθρώπους που δεν είναι μόνο ο Νίκος Κουρής που τον στηρίζουν» είπε.

Ο δικηγόρος του Νίκου Κουρή, Κυριάκος Ροζάκης, αντέτεινε: «Ασφαλώς και δεν είναι αυτή η ερμηνεία της διαθήκης που υποστηρίζει η άλλη πλευρά… Η αναφορά στον εντολέα μου έχει δυο ενότητες. Η μια ενότητα αφορά το έργο του στο ραδιόφωνο, η άλλη ενότητα αφορά το όνομα. Σχετικά με το όνομα αναφέρει ρητά ως Νίκο Κουρή, μια φορά λέει “Νίκο Θεοδωράκη όπως υπογράφει” πλην όμως στη συνέχεια -επειδή αναφέρεται πάρα πολλές φορές στο όνομα Νίκος Κουρής- λέει “Νίκος Κουρήςμ(Θεοδωράκης)”. Για μας αυτό σημαίνει ότι τον αναγνωρίζει έστω και έμμεσα ως Νίκο Θεοδωράκη, ως γιο του.

Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Αν δείτε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διαθήκης θα δείτε να αναφέρει πάρα πολλά ονόματα ως συνεργάτες και φίλους του. Τον Νίκο δεν τον έχει μέσα στους συνεργάτες και τους φίλους του. Τον έχει ως Νίκο Κουρή - Θεοδωράκη. Για εμάς αυτό είναι έμμεση αναγνώριση αυτού που ισχυριζόμαστε. Θεωρούμε πως αν ήθελε να πει κάτι άλλο, ότι δεν είναι γιος του θα το έλεγε, θα τον ανέφερε ως φίλο ή συνεργάτη του…».


Θα σεβαστώ με ευλάβεια όσα γράφει η διαθήκη

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι η διαθήκη του αείμνηστου συνθέτη βρισκόταν πια στα χέρια των κληρονόμων του, ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή, ενώ δημοσίευσε και απόσπασμα της διαθήκης με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2017, στο οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης σημείωνε: «Ο Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης) θεωρώ ότι γνωρίζει τις απόψεις και τις αρχές μου και πιστεύω ότι δεν θα θελήσει ποτέ να κάνει κάτι που θα ερχόταν σε αντίθεση με αυτές».

Εν είδει απάντησης, ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης έγραψε: «Ο Μίκης με τίμησε αφήνοντας μου την διαχείριση του έργου του μέσα από το mikisradio.com, απαλλάσσοντας το από την υποχρέωση των Πνευματικών Δικαιωμάτων!!!! Θα σεβαστώ με ευλάβεια τα γραφόμενα της διαθήκης και εύχομαι να σεβαστούμε όλοι τις επιθυμίες του Μεγάλου Δωρητή !!!! Τον ευχαριστώ για όσα μας έδωσε και όσα μου έδωσε!!!!».

Χθες, μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου του Mikis Radio ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Είμαι ενθουσιασμένος!!! Το ατίμητο δώρο που αποδέχομαι από το μεγάλο Μύστη της Ρωμιοσύνης με κάνει να αισθάνομαι δέος. Ευχαριστώ ταπεινά το Μεγάλο Δωρητή , Μιχαήλ Θεοδωράκη, από τα βάθη της ψυχής μου! Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τιμήσω την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου, πιστεύοντας ότι γνωρίζω τις αξίες του! Ευχαριστώ και όλους τους φίλους που σταθήκατε δίπλα μου στη δύσκολη κατάσταση που βίωσα εξαιτίας του μισεμού του ανθρώπου ο οποίος για μένα ήταν και ποτέ δεν θα πάψει να είναι τα ΠΑΝΤΑ. Νίκος Θεοδωράκης 22 - Χ – 2021».

Οι διαδικτυακοί φίλοι του μουσικού παραγωγού σχολιάζοντας τις αναρτήσεις του έκαναν λόγο για ουσιαστική αναγνώριση του Νίκου Κουρή από τον Μίκη Θεοδωράκη: «Ο Μίκης μας, σκεπτόμενος τις επιπτώσεις που πιθανόν θα υπήρχαν, προσεκτικά έκανε αυτό που έπρεπε, έχοντας τη σιγουριά πως ο Νίκος σαν ενήλικας ώριμος και σοβαρός, θα καταλάβαινε το λόγο. Ο Μίκης ήξερε, ο Νίκος κάποια στιγμή στη ζωή του έμαθε, οι πιο πολλοί από τον κύκλο τους κι αυτοί ήξεραν κι αυτό αρκεί! Δυο ενήλικες άνδρες, που μόνο αυτούς αφορούσε το θέμα, συνεννοήθηκαν μια χαρά!!».

Από την πλευρά της η Άννα-Ασπασία Θεοδωράκη, κόρη του αδελφού του αείμνηστου Έλληνα δημιουργού, Γιάννη Θεοδωράκη, η οποία προ ημερών είχε διαφοροποιηθεί από τη στάση της ξαδέλφης της, Μαργαρίτας, λέγοντας πως εκείνη από εφηβική ηλικία γνώριζε για την ύπαρξη του ξαδέλφου τους Νίκου, ανήρτησε στο Facebook φωτογραφία των προπαππούδων της, γράφοντας:

«Μιχαήλ και Κατερίνα, παππούς και γιαγιά του Μίκη και Γιάννη, σε αυτούς απευθύνομαι και ζητάω να μας βάλουν λίγο μυαλό κάθε βράδυ ,να μονιάσουν όλοι οι απόγονοί τους ..εμείς δηλαδή, και να ‘ναι όλοι αγαπημένοι ..ωραία σκέψη, ε; Πάντα υπάρχει η ελπίδα και η αλήθεια, δεν υπάρχει κάτι να χωριστεί, βρείτε τα και συνεχίστε όλοι μαζί με αγάπη και δημιουργία όπως πρέπει..».

Την ίδια ώρα, ο θείος του Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη, από την πλευρά της μητέρας του, γνωστός συνθέτης και ζωγράφος, Σπύρος Σαμοΐλης, που μαθήτευσε δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή το πρόσφατο «σμίξιμο» δύο άλλων αδελφών, αυτό του Γρηγόρη και της Άννας Μπιθικώτση, δημοσίευσε τα πορτρέτα τους που έχει ο ίδιος δημιουργήσει με κάρβουνο. Το σχέδιο συνόδευε ένα σχόλιο γεμάτο νόημα: «Η Άννα και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Θέλησα να πάρω και γω, λίγη χαρά, από το όμορφο “σμίξιμο” που κάνανε τα δυο αδέλφια ! Και μακάρι και άλλα “αδέλφια” να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Πλέον, το μεγάλο ερώτημα που μέχρι στιγμής παραμένει αναπάντητο είναι το αν θα εμφανιστεί η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στο ραντεβού που έχει κλειστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, στο Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής στη Γλυφάδα, προκειμένου να υποβληθεί μαζί με τον Νίκο Κουρή-Θεοδωράκη σε τεστ DNA. Το ραντεβού κλείστηκε μέσω εξώδικης πρόσκλησης που είχε απευθύνει πριν από λίγες ημέρες ο δημιουργός του Mikis Radio για να εξακριβωθεί αν μεταξύ τους υπάρχει βιολογική συγγένεια.

Δημοσιεύθηκε στην εδημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ