Ως άκρως θετικά εκτιμώνται τα συνολικά αποτελέσματα της επισήμου επισκέψεως του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη Γαλλία (21-22 Οκτωβρίου 2021), κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του Γάλλου ομολόγου του Στρατηγού Τιερρύ Μπουρκάρ (Thierry BURKHARD).

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Γαλλική Ακαδημία Πολέμου, όπου παραδοσιακώς βρίσκεται και η υπηρεσιακή κατοικία του εκάστοτε Γάλλου Αρχηγού Μικτού Επιτελείου, οπότε και εκεί έτυχε της επισήμου υποδοχής από τον Γάλλο ομόλογό του. Κατά την επακολουθήσασα σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα συνάντησή τους, οι δύο Αρχηγοί εξειδίκευσαν το πλαίσιο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, συμφώνως με τα όσα καθορίστηκαν στην πρόσφατη διμερή συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσεως στην άμυνα και την ασφάλεια.

Όπως σας είχαμε πληροφορήσει εγκαίρως με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδος μας (από τις 21 Οκτωβρίου), ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εξής θέματα:

· Στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας.

· Στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, ειδικώς σε ότι αφορά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ελληνικής κυβερνήσεως για την πρόσκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R και των φρεγατών FDI-HN τύπου Belh@rra.

· Σε θέματα αμυντικών πρωτοβουλιών, εκπαιδεύσεων και αμοιβαίων διευκολύνσεων επ’ αυτών.

· Σε θέματα παροχής τεχνογνωσίας.

· Σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών.

· Στην εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων των Ελληνικών και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

· Στη διεύρυνσή των προαναφερθεισών συνεκπαιδεύσεων στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

· Στην εμβάθυνση και διεύρυνση των επιχειρήσεων και των διμερών και πολυμερών σχημάτων στρατιωτικής συνεργασίας, όπου συμμετέχουν οι δύο χώρες.
21_10_22-FR-AED-ELLHNOGALLIKH_MIL_COOPERATION-BUKHARD-FLOROS_tweet_3

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η παρασημοφόρηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με το Μετάλλιο του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους. Το Μετάλλιο απένειμε εκ μέρους αυτής ο Αρχηγός Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγός Μπουρκάρ, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδος στο Παρίσι κυρίας Αγλαΐας Μπαλτά.

Στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε, παρουσία και της Πρέσβεως, συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές, πολυμερές, διασυμμαχικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσής της, με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική.

Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου (χθες), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη με στρατιωτική πτήση στην Αεροπορική Βάση του Saint-Dizier (ΒΑ-113), όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες της Βάσεως και είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε πτήση με διθέσιο μαχητικό Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας σε σχηματισμό με ένα δεύτερο διθέσιο μαχητικό, στο οποίο βρισκόταν ως συγκυβερνήτης στο πίσω κάθισμα, ο Έλλην Ακόλουθος Αμύνης στο Παρίσι Σμήναρχος (Ι) Μιχαήλ Πεταλάς, παλαιός χειριστής Mirage-2000 και διοικητής της 331 Μοίρας Παντός Καιρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιστροφή του Στρατηγού Φλώρου από το Saint-Dizier στο Παρίσι, και μετά από σχετική εντολή του Γάλλου Αρχηγού, το στρατιωτικό αεροσκάφος της Γαλλικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαινε ο Έλλην Αρχηγός συνοδευόταν τιμητικώς από ένα μαχητικό Rafale των Αεροπορικών Δυνάμεων της Γαλλίας.
21_10_22-FR-AED-ELLHNOGALLIKH_MIL_COOPERATION-BUKHARD-FLOROS_tweet_4

Στο Παρίσι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συνοδευόμενος από τον ομόλογό του ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του «Στρατηγικού Κέντρου Διαχειρίσεως Κρίσεων και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων» της Γαλλίας, ενώ ακολούθησε και λεπτομερής ενημέρωσή του επί του συνόλου των τομέων δυνητικής αναβαθμίσεως της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ακολούθησε και δεύτερη κατ’ιδίαν συνάντηση του Στρατηγού Φλώρου με τον Στρατηγό Μπουρκχάρ, κατά την οποία προέβησαν σε σύντομη ανασκόπηση του συνόλου των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο τους. Στο πλαίσιο της ενδελεχούς κατάρτισης των λεπτομερειών της στρατιωτικής διαστάσεως της στρατηγικής εταιρικής σχέσεως Ελλάδος και Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια, οι δύο Αρχηγοί συμφώνησαν όπως το ταχύτερο δυνατό ακολουθήσουν εντατικές επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμύνης, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σύνολο των κοινών δράσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.