Το πρόγραμμα της ναυπηγήσεως των τριών φρεγατών Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό και η τακτοποίηση των «λεπτομερειών» για την κατάρτιση και την υπογραφή της σχετικής συμβάσεως είναι το βασικό μενού στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα και αύριο στο Παρίσι o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος το επισκέπτεται έπειτα από σχετική επίσημη πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Αρχηγού του Επιτελείου Αμύνης (αντίστοιχος του δικού μας Α/ΓΕΕΘΑ) Στρατηγού Thierry Burkhard, ενώ αναμένεται να συζητήσουν λεπτομέρειες της πρόσφατης συμφωνίας «στρατηγικής σχέσεως» μεταξύ των δύο κρατών και να τη συγκεκριμενοποιήσουν σε θέματα του δικού τους επιπέδου και πλαισίου.

Συμφώνως με πληροφορίες του parapolitika.gr από κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΘΑ θα συζητηθεί ένα ευρύ πλέγμα θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος, όπως:

· Η συγκεκριμενοποίηση δράσεων που απορρέουν από την προσφάτως υπογραφείσα, εγκριθείσα από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και ισχυούσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας για την «εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

· Η εξειδίκευσή της σε ζητήματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα εκπαιδεύσεως, κοινών ασκήσεων κλπ. Η συνεργασία – ιδιαιτέρως – μεταξύ προσωπικού και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από τις δύο χώρες.

· Η «εξεύρεση» κοινής επιχειρησιακής γλώσσας μεταξύ των δύο πλευρών, που μπορεί να είναι μεν σύμμαχοι και εταίροι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αντιστοίχως, που μπορεί να έχουν εξαιρετική συνεργασία ως τώρα σε επίπεδο αεροποριών και ναυτικών, αλλά αντιθέτως δεν υπάρχει – ως τώρα τουλάχιστον – κοινή «τριβή» μεταξύ των ανδρών των Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Γαλλίας.

· Η αρχικές συζητήσεις σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών για διαδικαστικά και άλλα θέματα που αφορούν την κατάρτιση της συμβάσεως (ή των συμβάσεων, αν ακολουθηθεί το μοντέλο των τριών συμβάσεων για τα Rafale) της ναυπηγήσεως των τριών φρεγατών FDI-HN “Belh@rra”, για τις λεπτομέρειες των οποίων θα ασχοληθούν αμέσως μετά οι ειδικοί των δύο πλευρών.

· Οι «εκπλήξεις» που αφορούν – ας το ονομάσουμε έτσι – «συμμετοχή» των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε εθνικές επετείους της Ελλάδος, με πρώτη αυτή της 25ης Μαρτίου 2022.

Θυμίζουμε ότι οι δύο Αρχηγοί είχαν μιλήσει τηλεφωνικώς στις 4 Οκτωβρίου, λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή στο Παρίσι της Συμφωνίας «στρατηγικής σχέσεως» μεταξύ των δύο χωρών, και μετά την κατ’ιδίαν συνάντησή τους και συνομιλία στο περιθώριο της προσφάτου Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (17-19 Σεπτεμβρίου 2021).

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γάλλος Αρχηγός Στρατηγός Thierry Burkhard γεννήθηκε το 1964 και είναι απόφοιτος της φημισμένης Σχολής του Saint-Cyre (αντίστοιχης της δικής μας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων) με την Τάξη του 1988, ανήκοντας στο Όπλο του Πεζικού. Από το 1989, που τέλειωσε τη Σχολή Πεζικού, εντάχθηκε απευθείας ως αξιωματικός της Λεγεώνος των Ξένων και πιο συγκεκριμένα στο φημισμένο 2ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της Λεγεώνος (2eme REP), όπου και παρέμεινε συνολικώς 9 χρόνια. Στη Λεγεώνα των Ξένων έχει υπηρετήσει συνολικώς 17 έτη, και έχει διατελέσει διοικητής – μεταξύ άλλων – του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Αγώνα Ερήμου στο Τζιμπουτί και της 13ης Ημιταξιαρχίας της Λεγεώνος που εδρεύει επίσης στο Τζιμπουτί. Πριν από τη σημερινή του θέση ήταν Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας, αντίστοιχος του Α/ΓΕΣ. Έχει πολεμική υπηρεσία σε Σομαλία, Τσαντ, Ακτή του Ελεφαντοστού, Πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν.