«Το μήνυμα που έχει περάσει δυστυχώς σε πολλά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού ότι με την πανδημία τελειώσαμε είναι τελείως λάθος», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Είναι μια επιλογή που συζητιέται και σωστά είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ότι αυτό θα γίνει όταν υπάρχουν όλα τα δεδομένα ότι αυτό μπορεί αν γίνει όμως μη μας διαφεύγει ότι το κλειδί είναι η πρώτη και δεύτερη δόση. Διότι όντως όσο περνάει ο καιρός φθίνει κάπως η προστασία που δίνουν οι δύο πρώτες δόσεις αλλά λίγο, πολύ οριακά 5 με 10% ανάλογα και με την ηλικία. Το κρίσιμο είναι ότι συνεχίζει να υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και αυτό που πιο πολύ φθίνει είναι η προστασία έναντι ελαφράς νόσου».

Ερωτηθείς τι άλλο θα πρέπει να γίνει ώστε να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες, ο καθηγητής ανέφερε: «Δεν έγινε η από κοντά ενημέρωση από ανθρώπους που ο κόσμος τους έχει εμπιστοσύνη κατεξοχήν τον προσωπικό τους γιατρό ή το άμεσο περιβάλλον του. Εκεί δεν δόθηκε η έμφαση που χρειάζεται σε τοπικό επίπεδο οργάνωση, στην αξιοποίηση τοπικών δικτύων. Βέβαια στη χώρα μας δεν έχουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έχουν άλλες χώρες».

«Θαυμάζουμε την Πορτογαλία, η Πορτογαλία έχει ένα εξαίρετο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή το γιατρό, την ομάδα υγείας, το Κέντρο Υγείας που έχεις συνηθίσει να εμπιστεύεσαι. Όμως δεν είναι ώρα για αυτή τη συζήτηση, αυτή είναι για μετά τώρα νομίζω ότι τα υπάρχοντα δίκτυα σε τοπικό επίπεδο πρέπει στο έπακρο να αξιοποιηθούν και αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα πρέπει να υπάρχουν κατευθύνσεις, κατευθυντήριες οδηγίες από το κέντρο, υλικό, ενημέρωση γιατί τα πράγματα αλλάζουν κάθε εβδομάδα είναι λίγο αλλιώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν τον τρομάζει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, απάντησε: «Μπαίνουμε σε μια περίοδο που ο καιρός θα είναι όλο και ψυχρότερος, αναμένεται ότι θα έχουμε και άλλες λοιμώξεις όπως γρίπη γιατί δεν έχουμε τα μέτρα προστασίας που είχαμε πέρυσι, δεν έχουμε ανοσία, έχουμε ενός χρόνου έλλειψη ανοσίας του πληθυσμού από τη γρίπη διότι πέρυσι ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Όλα αυτά είναι δυσοίωνα, δεν τα λεω για καμία τρομοκράτηση αλλά πρέπει να τα έχουμε υπόψη και νομίζω ότι το μήνυμα που έχει περάσει δυστυχώς σε πολλά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού ότι με την πανδημία τελειώσαμε είναι τελείως λάθος. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά, δεν παίζει ο ιός».

Για τις παρελάσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Δεν συζητήσαμε για τις παρελάσεις και είναι θέμα που θέλει πολύ προσοχή διότι στη Βόρεια Ελλάδα ιδίως με τα σημερινά δεδομένα νομίζω ότι δεν πρέπει να πάμε προς μια κατεύθυνση αυτοκαταστροφής. Δεν έχω την πλήρη εικόνα αλλά μου φαίνεται δύσκολο να γίνουν παρελάσεις χωρίς συγχρωτισμό, με τον συγχρωτισμό έχω θέμα».

«Πολύ καλό το εμβόλιο με προστατεύει από τη σοβαρή νόσο όπως από το να κολλήσω και να είμαι ή ασυμπτωματικός ή να έχω ελάχιστα συμπτώματα δεν προστατεύει καλά. Άρα ‘’είμαι εμβολιασμένος’’ δεν ισοδυναμεί με το πετάω τη μάσκα και δεν με νοιάζουν οι αποστάσεις. Όχι, εμβολιάζομαι και ταυτόχρονα φοράω τη μάσκα, ταυτόχρονα προσέχω το ενάμιση μέτρο και στην αποφυγή του συγχρωτισμού. Επίσης κάνω και το εμβόλιο της γρίπης με ειδική επιμέλεια φέτος διότι φέτος θα είναι μια χρονιά που δεν ξέρουμε καλά πως θα συμπεριφερθεί η γρίπη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τους ανεμβολιαστούς, επισήμανε: «Όταν ανεμβολίαστοι είναι το 30% και σε πολλές περιοχές είναι το 50% αυτό είναι κοινωνικό φαινόμενο δεν είναι ανεύθυνοι και εγωιστές. Αν δεν σταματήσει η αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων ως ανεύθυνων και εγωιστών που τους βάζει απέναντι κιόλας δεν θα προχωρήσουμε. Αυτό ήταν πολύ μεγάλο λάθος που έγινε».