Έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα προκαλεί ο επερχόμενος χειμώνας, καθώς ο μεγάλος αριθμός αρνητών και επιφυλακτικών έναντι των εμβολίων μπορεί να πυροδοτήσει νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Την κατάσταση που επικρατεί αλλά και τον προβληματισμό για τη συνέχεια περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης, τονίζοντας πως «η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Μάλιστα, προς επίρρωση των παραπάνω ο καθηγητής παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που βιώνουν.



Όπως είπε, δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες. Ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα οι θάνατοι. Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα

«Αλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα» είπε ο καθηγητής, διαμηνύοντας πως «θα το δούμε κι εδώ στην πατρίδα μας, με την εποχικότητα». «Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε για τους μήνες που έρχονται, καθώς «θα είναι δύσκολοι» όπως είπε και εξ’ αιτίας του καιρού, αλλά και των νέων ιών που θα εμφανιστούν.

Συνέχισε αναφέροντας ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα στους εμβολιασμένους, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”», σημείωσε. Γι'αυτό, ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

«Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ», υπογράμμισε.

Στους πολίτες κάτω των 60 τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Λιγότεροι 1.200 νεκροί από τον Ιούλιο αν είχαμε εμβολιαστεί

«Με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε αρκετούς παραπάνω θανάτους. Αντίστοιχα, έχουμε αποφύγει περίπου 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις. Ακόμη, η ανάλυση μέχρι τα μέσα Ιουλίου δείχνει ότι στο καλύτερο σενάριο είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού, θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους», τόνισε χθες ο κ. Τσιόδρας.

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας. Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά την εμφάνιση της Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.



Έντονη ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων παραμένει έντονη, την ώρα που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 3.000.

Στο επίκεντρο είναι η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, με τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά να μπαίνουν επίσης στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Προβληματισμός υπάρχει και για τις εορταστικές εκδηλώσεις εν όψει του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτώβριου στη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν γίνει ισχυρή ανίχνευση πριν την παρέλαση με τον συνωστισμό που θα υπάρχει θα έχει μεγάλη κοινωνική συναναστροφή. Να υπάρχουν περιορισμοί, να φοράνε μάσκα» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.