Με το ζήτημα της αίθουσας διεξαγωγής της δίκης για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2018 άρχισε η διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Το ζήτημα τέθηκε λόγω του μεγάλου όγκου κοινού που επιθυμεί να την παρακολουθήσει αλλά και των μαρτύρων κατηγορίας οι οποίοι ανέρχονται σε 41.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε αίτημα των συνηγόρων για αλλαγή της αίθουσας, το δικαστήριο αποφάσισε η δίκη να πραγματοποιηθεί στην περιορισμένη αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με την είσοδο μόλις δύο δημοσιογράφων για την κάλυψη της δίκης.

Ειδικότερα, η πολιτική αγωγή, μέσω της δικηγόρου Αννυς Παπαρρούσου, έθεσε το ζήτημα της κάλυψης της δίκης για μια υπόθεση με κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της.

Το θέμα τέθηκε από την πρώτη στιγμή πριν καν την κλήρωση ενόρκων αφού η πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο. Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες βάση των διατάξεων για τον COVID-19.

Παράλληλα, η υπεράσπιση υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία.

Η πλευρά των τεσσάρων κατηγορουμένων αστυνομικών προέταξε το ζήτημα αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη τη η προβολή για να αποσαφηνιστεί η θέση και στάση του κάθε κατηγορούμενου.

Παρόντες στο δικαστήριο είναι οι 5 εκ των έξι κατηγορουμένων. Ο μόνος που εκπροσωπείται είναι ο κοσμηματοπώλης.

Στην οδό Δέλγερη πραγματοποιούν συγκέντρωση ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου,  ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, κόμματα, δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου στη Δέγλερη.