«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ακόμη ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί λέγοντας πως την πρώτη δόση κάνουν καθημερινά 6.000 πολίτες.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι δικαιούχοι των δωρεάν data των 50 GB ανέρχονται σε 300 χιλιάδες ενώ το έχουν λάβει ήδη 40.000 μαθητές.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1

Για τους εμβολιασμούς, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην τρίτη δόση από τους ανθρώπους που είναι συνειδητοποιημένοι και θέλουν να κάνουν την αναμνηστική τους δόση. Είμαστε στους 202 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση, οι άνω των 50 είναι αυτοί που δικαιούνται να την κάνουν και οι ευπαθείς ομάδες. Είμαστε στα 6 εκατομμύρια 543 χιλιάδες με πρώτη δόση και 6 εκατομμύρια 300 χιλιάδες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτό σε ποσοστά σημαίνει ότι στο σύνολο του πληθυσμού έχουν κάνει την πρώτη δόση περίπου το 62% και στον ενήλικο πληθυσμό περίπου το 70 με 71%. Γίνονται κάθε μέρα κάποιες πρώτες δόσεις οι οποίες είναι περίπου 6.000».

«Στους νέους 15-17 αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη τους δόση είναι 115 χιλιάδες, αυτό ως ποσοστό είναι περίπου το 34% του συνόλου. Βλέπουμε ότι με Gigabyte έχουμε ένα ενδιαφέρον. Περίπου 40 χιλιάδες από αυτά τα παιδιά 15 -17 έχουν ήδη ενεργοποιήσει τη δυνατότητα που τους δίνεται για τα δωρεάν αυτά δεδομένα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλο αυτό θα δημιουργήσει μια κινητικότητα στις ηλικίες 15-17», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι περίπου 300 χιλιάδες τα άτομα ηλικίας 15 με 17 από αυτούς έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου 115 χιλιάδες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για τις smart cities, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε: «Πρέπει να κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος και ζητήματα που μας απασχολούν αλλά ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και βήματα προς το μέλλον, αυτό το κάνουμε με τον κάθε τρόπο που μπορούμε. Για παράδειγμα στις συντάξεις βλέπετε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και τους επόμενους μήνες νομίζω θα είναι απτά τα αποτελέσματα όμως εμείς δίνουμε τις δυνατότητες στους δήμους, ειδικά στις δημοτικές αρχές που ξέρουν τα τοπικά προβλήματα και τις ανάγκες τους να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους προσφέρει και το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης περίπου 320 εκατομμύρια. 230 εκατομμύρια είναι για τους δήμους μέχρι 100 χιλιάδες πληθυσμό και τα υπόλοιπα 90 είναι για τους δήμους πάνω από 100 χιλιάδες πληθυσμό οπότε τους δίνονται συγκεκριμένες δυνατότητες από προσκλήσεις που θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειές τους τις επόμενες μέρες και ευελπιστούμε στο πρώτο τρίμηνο του ’22 να έχουν γίνει οι αιτήσεις και οι εντάξεις για να αξιοποιήσει η κάθε δημοτική αρχή συγκεκριμένα χρήματα με βάση των πληθυσμό της θα πάρει».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν υπηρεσίες που θα βοηθήσουν τους δήμους να πάρουν αυτά τα χρήματα, ο υφυπουργός απάντησε: «Εκτός από τη ΜΟΔ που έχει τη δυνατότητα να δώσει τεχνική υποστήριξη στους μικρούς δήμους και τις ΕΕΤΑ θα υπάρξει και πρόβλεψη μέσα στο πρόγραμμα αυτό για να μπορούμε να βοηθήσουμε να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες γιατί καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν την ετοιμότητα και την ωριμότητα οι μικροί δήμοι ιδίως να μπορούν να ανταποκριθούν ώστε να είναι έτοιμοι τη στιγμή που θα ανοίξει η πρόσκληση. Επειδή είναι μεγάλη η γκάμα των προσκλήσεων, έχει να κανει από στάθμευση μέχρι την ψηφιοποίηση των δημοτολογίων, μέχρι τη λειτουργία των παιδικών σταθμών θα βοηθήσει πάρα πολύ και είναι η πρώτη φορά που τα χρήματα θα τα ξέρει από πριν ο δήμος και απλά θα αποφασίσει κάθε δημοτική αρχή ποιες από τις προσκλήσεις την ενδιαφέρουν με βάση τια ανάγκες της».

«Δηλαδή θα ξέρει ότι έχει ένα –δύο εκατομμύρια διαθέσιμα και πάνω σε αυτά τα χρήματα θα κάνει τις αιτήσεις. Δεν μπορεί να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς τη συμμετοχή και των δήμων σε όλο αυτό γιατί οι δήμοι είναι αυτοί που πρώτοι έχουν την επαφή με τον πολίτη οπότε γίνεται μια στρατηγική προσπάθεια από το υπουργείο μας σε όλο το πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της διοίκησης να συμπεριληφθούν βεβαίως και οι δήμοι», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι για τις εκδόσεις νέων αδειών οδήγησης. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μόνο τη διαδικασία για την αντικατάσταση λόγω φθοράς ή απώλειας», ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς.

ΔΗΜ: Ποιες διαδικασίες χρειάζονται για το νέο δίπλωμα οδήγησης

«Οι Περιφέρειες έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα γιατί οι διευθύνσεις συγκοινωνιών των περιφερειών είναι αυτές που το χειρίζονται οπότε μπαίνοντας στο gov.gr κατευθύνεστε στην Περιφέρεια στην οποία έχετε εκδώσει την άδεια οδήγησης σας και εκεί επιλέγεται την εφαρμογή αντικατάσταση παλαιάς άδειας και σας κατευθύνει ακριβώς στο τι πρέπει να κάνετε. Ήδη έχουμε αντικαταστήσει περίπου 25 χιλιαδες άδειες οδήγησης είτε λόγω του ότι πρέπει να πάρεις την καινούργια είτε λόγω φθοράς είτε λόγω απώλειας», επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να ενισχύσουμε και τις ψηφιακές δεξιότητες και για αυτό υπάρχουν δυο τρόποι αυτή τη στιγμή, ο ένας είναι μέσα από την ψηφιακή ακαδημία. Δηλαδή μπαίνοντας στο gov.gr στην ακαδημία που έχουμε δημιουργήσει με κάποια απλά μαθήματα που κάνει ο ίδιος μπορεί να ενισχύσει το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του και το άλλο που αναμένεται τους επόμενους μήνες ο «ψηφιακός συμπαραστάτης» όπου θα υπάρχουν για δύο χρόνια υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε 420 ΚΕΠ σε όλη τη χώρα οι οποίοι θα πληροφορούν τους πολίτες που θα εισέρχονται στα ΚΕΠ για τις δυνατότητες που έχει το gov.gr και θα τους δείχνουν εκείνη τη στιγμή πως μπορούν να διεκπεραιώσουν τις όποιες υπηρεσίες θέλουνε έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ξαναεπισκεφτούν τα γκισέ του δημοσίου. Θα τους εκπαιδεύουν δηλαδή πάνω στο gov.gr», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς.