Η καθηγήτρια σεισμολογίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Αναστασία Κυρατζή, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιολακα.

Ερωτηθείσα αν έχουν μεταξύ τους σχέση η Αναστασία Κυρατζή απάντησε: «Οι σεισμοί στην Κρήτη φυσικά δεν έχουν με την έννοια ότι δεν είναι στο ίδιο ρήγμα αλλά βλέπετε ότι είναι σε μια κοντινή περιοχή που σημαίνει ότι υπάρχει γενετική σχέση μεταξύ όλης αυτής της σεισμικής δραστηριότητας. Επομένως δεν είναι και τόσο σωστό να λέμε ότι δεν σχετίζονται, το αίτιο είναι το ίδιο και φαίνεται ότι υπάρχει μια διέγερση σε αυτή την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου με σειρά σεισμών τα τελευταία χρόνια». 

Και συνέχισε: «Να βλέπουμε και τη γενικότερη εικόνα ότι όλη η ευρύτερη περιοχή είναι σε διέγερση. Για να το πω απλά είναι σαν να βράζει ένα καζάνι και να πετάγονται φουσκάλες σε μια μεγάλη περιοχή. Βράζει ένα καζάνι ευρύτερο. Κάποιες φουσκάλες μπορεί να ενώνονται και να κάνουν ένα μεγαλύτερο σεισμό, κάποιες να παραμένουν μικρές αλλά παραμένει ένα καζάνι το οποίο βράζει. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει έναν μεγαλύτερο σεισμό κάπου αλλού, τεκτονικά κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα δηλαδή από τα Ιόνιο μέχρι την Τουρκία. Έχει αρκετούς σεισμούς εκεί η περιοχή που δείχνει ότι υπάρχει μια διέγερση γενικότερα σε όλη τη Νότια Ελλάδα».