Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκινήσεως τελέσθηκε σήμερα το ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Ιερολοχιτών στο ομώνυμο Μνημείο στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του υπερεκατονταετούς Ιερολοχίτη Στρατηγού ε.α.Κωνσταντίνου Κόρκα.





Στην τελετή παρέστησαν οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γεώργιος Δημόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, οι Ακόλουθοι Αμύνης της Αιγύπτου Συνταγματάρχης Ayman Alian Mahmoud Alian και του Ηνωμένου Βασιλείου Πλοίαρχος Alexander John Taylor-Bush, καθώς και εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.







Στο σύντομο χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής και αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες γενναίους Ιερολοχίτες, οι οποίοι συντέλεσαν καθοριστικώς με τη δράση τους στην απελευθέρωση των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (τα οποία τότε δεν ανήκαν στην Ελλάδα αλλά κατέχονταν από την Ιταλία αρχικώς και τη Γερμανία στη συνέχεια), ο Στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε στη συγκρότηση του «Ιερού Λόχου» από εθελοντές Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρώτο Διοικητή της Μονάδος Συνταγματάρχη Πεζικού Χριστόδουλο Τσιγάντε και των συμπολεμιστών του, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μας κληροδότησαν ολοζώντανη την παράδοση του Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ», αποτελώντας τον πρόδρομο των μετέπειτα θρυλικών Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) και των Δυνάμεων Καταδρομών».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιπλέον έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter για τη σημερινή ημέρα τα εξής: «Ημέρα Μνήμης για τους ένδοξους Πεσόντες Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής, τα αξεπέραστα πρότυπα Ανδρείας και Τόλμης, που βαδίζοντας στην οδό της Τιμής και του Χρέους μεγάλωσαν την Πατρίδα μας. «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ» το ρητό και κληροδότημά τους σε όλους εμάς!!!»