Μεγάλος είναι ο φόβος αλλά και η ανησυχία που έχει προκληθεί από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, δυναμικής 6,3 ρίχτερ με επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα, περίπου 30 χλμ νότια – νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η νέα σεισμική δόνηση ήρθε τη στιγμή που οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι προσπαθούν να ορθοποδήσουν, έπειτα από το πρώτο σοκ. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες οι δύο σεισμοί δεν συνδέονται και έχουν διαφορετικά κέντρα.

Τα ρήγματα της Κρήτης

Στην τηλεόραση της ΚΡΗΤΗ ΤV και στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» με το δημοσιογράφο Μάνο Δασκαλάκη, μίλησε ο διευθυντής του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, με τους χάρτες που παρουσιάστηκαν να προκαλούν αίσθηση και να αποτυπώνουν τη σεισμική δυναμική της περιοχής.



Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Φασούλας τόνισε ότι οι επιστήμονες του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχαν χαρτογραφήσει αναλυτικά το συγκεκριμένο ρήγμα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος από από 2001.«Τελικά όλα δείχνουν ότι συνέβη αυτό που όλοι από την αρχή του καλοκαιριού απευχόμασταν, και έδειχνε ότι ίσως θα αποφεύγαμε, η ενεργοποίηση ενός από τα μεγάλα περιθωριακά ρήγματα της Δίκτης», ανέφερε.

Πολύ δύσκολη η πρόβλεψη

Όπως ο ίδιος τόνισε, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα κάτω από την γη. Μάλιστα η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά μιας και πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί δεν γνώριζαν τον ακριβή χάρτη με τα ρήγματα ενώ μεσολάβησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να χαρτογραφήσει με ακρίβεια και βεβαίως να μελετήσει τα ρήγματα.

Ειδικότερα, ο χάρτης που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκπομπής αποτυπώνει τις περιοχές της Κρήτης με τα ενεργά ρήγματα χωρίς με κάποιες να θεωρούνται πιο ευάλωτες στο ενδεχόμενο μιας έντονης και μεγάλής σεισμικής δραστηριότητας, όπως αυτής που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Με βάση τους δορυφορικούς χάρτες ο κ. Φασουλάς τόνισε ότι η περιοχή βυθίστηκε μέχρι 20 πόντους, με το Αρκαλοχώρι να δέχεται την μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, όπως αποτυπώνεται με το αστέρι στον χάρτη, καθώς ήταν πάνω στο απόλυτο επίκεντρο. Δηλαδή, ο σεισμός έγινε ακριβώς κάτω από τα σπίτια και τα καταστήματα της περιοχής.





Η συγκεκριμένη είναι δορυφορική φωτογραφία, μετά από τον τελευταίο σεισμό στην Κρήτη και σύμφωνα με τον κ. Φασουλά έχει αξιολογηθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα ρήγματα

Αναφορικά με τα καταγεγραμμένα ρήγματα της Κρήτης που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τον γεωλόγο και διευθυντή του μουσείου φυσικής ιστορίας, είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, κόβει κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το βόρειο κρητικό πέλαγος. Ακόμη, ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς.

Άξιο αναφοράς είναι το ρήγμα στο Σπήλι Ρεθύμνου το οποίο αναφέρεται και ως ,«δύσκολο ρήγμα», αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη της Κρήτης. Ωστόσο, ο κ Φασουλάς τόνισε ότι και τα θαλάσσια ρήγματα κοντά στη Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.


Μάλιστα ο κ Φασουλάς αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξεχωριστό σεισμό, με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και, ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στο δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, βυθισμένη μετά από το σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο κ Φασουλάς παρουσίασε και μερικά χαρακτηριστικά από τον τρόπο που αντέδρασε το υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.