Ακόμη μία πολύ δυνατή σεισμική δόνηση έλαβε χώρα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Λασίθι στις 12:24 περίπου το μεσημέρι της Τρίτης.

Έντονη είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί, καθώς σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν εντάσεως 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χλμ. Α της Ζάκρου. 6,4 ρίχτερ η ένταση του σεισμού σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.





Όπως αναφέρει το cretalivenews, από το κέντρο της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές. Ωστόσο με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες, να επέμβουν, αν και όπου χρειαστεί. 

Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο έγινε η σεισμική δόνηση.



Κατέρρευσε εκκλησία στη Σητεία

Όπως αναφέρει ο τοπικός ιστότοπος cretalivenews, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. 

Στις πρώτες απώλειες καταγράφεται η κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας. 





Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.









Λέκκας για σεισμό: Ανήκει σε άλλο γεωτεκτονικό πλαίσιο από του Αρκαλοχωρίου

Την πρώτη του εκτίμηση για τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έκανε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν ισχυρότατο επιφανειακό σεισμό που έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη αλλά και στα Δωδεκάνησα. «Διερευνούμε αν έχει επιπτώσεις στο χερσαίο τμήμα» τόνισε ο κ. Λέκκας για να προσθέσει πως «ανήκει σε άλλο γεωτεκτονικό πλαίσιο από τον σεισμό που έγινε περίπου πριν από δύο εβδομάδες στο Αρκαλοχώρι».

Υποστήριξε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά σεισμικά κέντρα όπου το καθένα έχει ξεχωριστή συμπεριφορά.














Σοκαριστική μαρτυρία: Η εντονότερη δόνηση που έχουμε νιώσει ποτέ

Κάτοικοι στο Γούδουρα, τις Σητείες, και τον Μακρύ Γυαλό, αναφέρουν πως ήταν η πιο έντομη σεισμική δόνηση που έχουν νιώσει ποτέ. Υπάρχουν φθορές στην οικοσκευή των σπιτιών, αλλά δεν εντοπίζονται ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Στο Σταυροχώρι όπου εντοπίζονται τα περισσότερα παλαιά πετρόκτιστα κτίρια, δεν καταγράφονται μέχρι τώρα σημαντικές ζημιές. Μιλώντας στο τοπικό neakriti.gr, ο αντιδήμαρχος, Αϊλαμάκης Γιώργος, έπεσαν πραγματα από ράφια και βιοβλιθήκες, αλλα δεν εχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές.

Τα πιο επικίνδυνα ρήγματα της Κρήτης

Για τα ρήγματα της Κρήτης μίλησε στο σταθμό της ΚΡΗΤΗ TV, ο διευθυντής του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, με τους χάρτες που παρουσιάστηκαν να προκαλούν αίσθηση και να αποτυπώνουν τη σεισμική δυναμική της περιοχής.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Φασούλας τόνισε ότι οι επιστήμονες του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχαν χαρτογραφήσει αναλυτικά το συγκεκριμένο ρήγμα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος από από 2001.

«Τελικά όλα δείχνουν ότι συνέβη αυτό που όλοι από την αρχή του καλοκαιριού απευχόμασταν, και έδειχνε ότι ίσως θα αποφεύγαμε, η ενεργοποίηση ενός από τα μεγάλα περιθωριακά ρήγματα της Δίκτης».



Αναφορικά με τα καταγεγραμμένα ρήγματα της Κρήτης που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» και τον Μάνο Δασκαλάκη, πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τον γεωλόγο και διευθυντή του μουσείου φυσικής ιστορίας, είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, κόβει κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το βόρειο κρητικό πέλαγος. Επίσης ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς.

Επίσης, δύσκολο ρήγμα θεωρείται αυτό στο Σπήλι Ρεθύμνου, αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη της Κρήτης. Ωστόσο, ο κ Φασουλάς τόνισε ότι και τα θαλάσσια ρήγματα κοντά στη Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.



Ακόμη, ο κ.Φασουλάς αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξεχωριστό σεισμό, με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και, ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στο δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωίου, βυθισμένη μετά από το σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά.


Στη διάρκεια της εκπομπής, ο κ Φασουλάς παρουσίασε και μερικά χαρακτηριστικά από τον τρόπο που αντέδρασε το υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Η στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν εικόνες και βίντεο από τις στιγμές που οι πολίτες αντιλαμβάνονται το σεισμό και τρέχουν να προφυλαχθούν. Στους δρόμους πετάχτηκαν οι κάτοικοι οι οποίοι αισθάνθηκαν τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που χτυπάει ο Εγκέλαδος


Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση μίας παλιάς εκκλησιάς του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας, ενώ σημειώθηκαν και καταλοσθίσεις στους επαρχιακούς δρόμους.

8

9

4

5