Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, κος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

O κ. Τσαπουρνιώτης, μιλώντας για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια, τόνισε ότι γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου η πόλη να οχυρωθεί εν όψει της Πέμπτης όπου και αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Μαντουδίου τόνισε με αφορμή τα αντιπλημμυρικά έργα ότι δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνουν όλα «σε μία μέρα», ενώ ο δήμος από την πλευρά του «έκανε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό» προκειμένου να είναι ασφαλής η περιοχή.

Αναλυτικά η συνέντευξή του

«Προσπαθούμε άμεσα να ανοίξουμε τις εκβολές των ποταμών ώστε να υπάρχει ροή των ποταμών προς τη θάλασσα. Είμαστε μαζί από νωρίς το πρωί με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας από ποτάμι σε ποτάμι για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις εκβολές μαζί με τα δεκάδες μηχανήματα έργου που έχει βάλει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε την Πέμπτη που έρχεται το νέο κύμα κακοκαιρίας να είμαστε όσο περισσότερο οχυρωμένοι μπορούμε. Είναι ελάχιστος ο χρόνος, θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό», ανέφερε τονίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ερωτηθείς αν υπήρξε αδιαφορία της πολιτείας όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή

Ο κ. Τσαπουρνιώτης ήταν ξεκάθαρος στο αν υπήρξε καθυστέρηση ή αδιαφορία γενικότερα της πολιτείας, τονίζοντας ότι «δεν είπα ότι υποσχέθηκε η πολιτεία και δεν το έκανε, είπα ότι τα αντιπλημμυρικά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα γιατί τα αντιπλημμυρικά δεν είναι ένα τηλέφωνο το παίρνεις και τελείωσε, τα αντιπλημμυρικά χρειάζονται μελέτες , χρειάζονται δημοπρασία, χρειάζονται να μπει ανάδοχος για να κατασκευαστούν. Η πρώτη μελέτη δημοπρατήθηκε πριν τρεις μέρες στη συνέχεια θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες, στο δήμο Μαντουδίου τα αντιδιαβρωτικά έχουν ξεκινήσει εδώ και τριάντα μέρες. Εγώ είπα ότι δεν έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά γιατί όλοι οι συνάδελφοί σας μου έλεγαν ότι έχουν ξεκινήσει, όχι δεν έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά γιατί απαιτείται χρόνος. Αν το ελληνικό κράτος από χρόνια είχε εντατικοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει, ναι όμως υπάρχει γραφειοκρατία, υπάρχουν ελεγκτικά συνέδρια , γίνονται ενστάσεις μεταξύ των εργολάβων και όπως καταλαβαίνετε αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει. Είναι και η γραφειοκρατία και που εμποδίζει το να τρέξουν γρήγορα τα πράγματα πέραν του ότι χρειάζονται και χρόνο οι μελέτες, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη».

«Οι καθαρισμοί των ρεμάτων γίνανε σε όλο το δήμο που έχει καεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Εμείς από την πλευρά μας από το δήμο κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, για να καταλάβετε μέχρι πριν από μια εβδομάδα υπήρχαν οικισμοί που δεν είχαν δίκτυο από τη φωτιά, είχαν καεί όλα τα δίκτυα ύδρευσης. Δεν γίνονται όλα σε μια μέρα, χρειάζεται χρόνος και δυστυχώς δεν είναι σύμμαχός μας ο χρόνος», υπογράμμισε τονίζοντας τη σοβαρότητα και τους κινδύνουν με αφορμή την επερχόμενη κακοκαιρία.

«Αυτή τη στιγμή όλο πρόχειρα έργα κάνουμε, γιατί αν δεν ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά ... Προχθές αναγκαστήκαμε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη και σπάσαμε φράχτες για να περάσει το νερό να πάει στη θάλασσα, αυτό είναι ένα πρόχειρο έργο. Κάνουμε αλχημείες ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τον κόσμο», έκλεισε.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη