Ξεκινά σήμερα από το υπουργείο Υγείας η πρώτη φάση της εντατικοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό εμβολιασμών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μικρό.

Ο επικεφαλής της «Ελευθερίας», γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη συστράτευση δυνάμεων για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 60% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο σε αρκετές Περιφερειακές ενότητες της περιοχής, αλλά και η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά μετά βίας το 50% του πληθυσμού στη μητροπολιτική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα οι Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού θα επισκεφτούν Πιερία, Κιλκίς και Ξάνθη, Δράμα και Πέλλα αύριο και Φλώρινα και Σέρρες την Πέμπτη. Σε όλες τις ΠΕ οι μονάδες θα επισκεφθούν απομακρυσμένα χωριά.


Τι ισχυρίζεται ο Σωτήρης Τσιόδρας

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα είναι η αιτία αναζωπύρωσης της επιδημίας στις επίμαχες περιοχές, επισήμανε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας πρόσφατα στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπογραμμίζοντας πως «όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων».

Στη βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης μόνο αγωνία για την πορεία της επιδημίας και για τη διάρκεια της αναζωπύρωσης προκαλούν. Ενδεικτικά, στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4%, στην Πιερία το 57,7% του πληθυσμού, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%, στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3%.

Η συστράτευση για την «Ελευθερία» υγειονομικών και αυτοδιοίκησης θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ωστόσο, στη βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση για τέτοια συστράτευση από πλευράς των ιερέων, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος, κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών να πάνε στις μονάδες και να συζητήσουν με τους ειδικούς τις τυχόν επιφυλάξεις τους. «Καλούμε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και να είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» στο υπουργείο Υγείας.