Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία «Αθηνά» σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο, όπου ο όγκος της βροχής που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες ήταν τεράστιος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης έως και το απόγευμα της Κυριακής, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες ξεπέρασε τα 700 χιλιοστά, ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.



Δύσκολες ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια καθώς δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές που εξαφάνισαν τα δάση της περιοχής η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με πλημμύρες σε εκατοντάδες σπίτια όπου χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.




Μεγάλες είναι οι καταστροφές στα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και τις περιοχές Αχλαδι, Κοτσικιά και Αγία Άννα στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.



Βόρεια Εύβοια: Εκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την Βόρεια Εύβοια, δια στόματος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος βρέθηκε στην Αγία Αννα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, θα δοθεί νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια, ενώ σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται.



«Από την πρώτη στιγμή, με εντολή πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.



Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας δεν μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Αθηνά». Οπως είπαν στην κάμερα του ΣΚΑΪ, τέτοιο νερό δεν έχουν ξαναδεί. «Θα πνιγόμασταν, αν μέναμε εδώ το βράδυ», αναφέρει χαρακτηριστικά μια γυναίκα που προσπαθούσε να καθαρίσει το ισόγειο του σπιτιού της. «Γλιτώσαμε από τη φωτιά, τώρα κοντέψαμε να πνιγούμε».



«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες», τονίζουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια.




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις περιοχές στο Πήλιο

Η κακοκαιρία «Αθηνά» τα τελευταία 24ωρα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στα παράλια του Δήμου Αγιάς Πηλίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 30 σπίτια. Στις λάσπες πνίγηκαν τόσο το Ανατολικό όσο και το Νότιο Πήλιο, μετά τις βροχές των τελευταίων ωρών.

Στη Μακρυρράχη Πηλίου σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές και τρία αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Με μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα οι τοπικές Αρχές επιχειρούν να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες και να απομακρύνουν τα φερτά υλικά από τους δρόμους.



Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, σημείωσε πως τρεις περιοχές θα κηρυχτούν σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Θα βγάλουμε σε έκτακτη ανάγκη τρεις περιοχές Μακρυρράχη, Ζαγορά, Ανήλιο. Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι 5 συνολικά. Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.

Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

«Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες».

Ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.